2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A feljegyzések kezdete óta nem volt ilyen enyhe a tél Új-Zélandon

A júniustól augusztusig terjedő időszak hőmérséklete 1,32 Celsius-fokkal haladta meg a sokévi átlagot, és megdöntötte az eddigi, tavaly felállított rekordot – közölte pénteken az ország víz- és légkörkutató intézete (NIWA).

Legutóbb fél évszázada fordult elő, hogy egyik évről a másikra megdőljön a téli hőmérsékleti rekord Új-Zélandon. Az 1970-ben és 1971-ben mért értékek időközben a sokadik – 18. és 13. – helyre szorultak vissza a hőmérsékleti toplistán.

Ami annak idején szokatlan melegnek számított, ma már egyáltalán nem számít annak. Az 1970-es rekord ma már átlagközelinek tekinthető, az 1971-ben mért rekordmeleg pedig 0,75 fokkal volt hűvösebb az ideinél – jegyezte meg Nava Fedaeff, a kutatóintézet meteorológusa.

Az eddigi 10 legmelegebb tél közül hetet 2000 óta jegyeztek fel Új-Zélandon

– közölte a kutatóintézet, amely a klímaváltozásnak tulajdonítja a mostani melegrekordot. Fedaeff szerint az 50 évvel ezelőtti és a mostani rekordokban is közrejátszottak természetes időjárási jelenségek, de nagy különbség, hogy ma sokkal magasabb a légköri szén-dioxid-koncentráció.

Fotó: Michal Klajban/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Látványos vízi városrésszel alkalmazkodik a klímaváltozáshoz Amszterdam A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam