2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása

Jelentős mértékben, de csak átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása világszerte a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt 2020. évi korlátozások idején – mutatta ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) idén először összeállított levegőminőség- és klímajelentésében.

A szálló por (PM2,5) több mint egyharmadával csökkent Ázsia egyes térségeiben, 40 százalékkal Afrikában, Dél-Amerikában és Dél-Ázsiában, de csak kisebb mértékben Európában és Észak-Amerikában.

„A Covid–19 miatti lezárások és utazási korlátozások a kulcsfontosságú légszennyező anyagok kibocsátása drámai mértékű, rövid idejű csökkentését idézték elő, különösen városi környezetben” – írták a világszervezet kutatói.

A WMO kutatói a tavalyi levegőminőségi adatokat a 2015–2019 közötti időszakkal összehasonlítva kimutatták, hogy a nitrogén-oxid-kibocsátás szinte mindenhol a világon 70 százalékkal esett vissza.

Ennek nagy része a közlekedésből és a fosszilis üzemanyagok égetéséből ered, és megsemmisíti az ózont a levegőben. A nitrogén-oxid csökkenése miatt egyes térségekben az ózonszint nem változott, vagy kismértékben nőtt. A szén-monoxid-kibocsátás is csökkent minden térségben, különösen Dél-Amerikában.

A koronavírus terjedésének megállítására bevezetett korlátozások miatt néptelen utcák az ausztráliai Melbourne-ben 2020. augusztusában
Fotó: MTI/EPA-AAP/James Ross

„A csökkenés azonban tavaly túlságosan rövid idejű volt, hogy hatással legyen az emberi egészségre”  – közölte Okszana Taraszova, a világszervezet légkörkutató részlegének a vezetője. Az olyan jelenségek, mint az ausztráliai bozóttüzek, a szibériai és amerikai erdőtüzek füstje, valamint a Szaharából érkező homok- és porviharok ellentétes hatással voltak a levegő minőségére – tette hozzá.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam