2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Északi-sark melegedése okozhatta a szélsőséges hideget az amerikai kontinensen

Az Arktisz klímaváltozás miatti melegedése megnöveli a poláris örvény betöréseinek számát, amikor is az északról érkező levegő fagyos hideggel árasztja el az Egyesült Államok középső és északi részeit – állapította meg egy a Science tudományos lapban megjelent tanulmány.

Ez az első kutatás, amely kimutatja a kapcsolatot a sarkvidéki régióban bekövetkezett változások és a februárban Texasban észlelt kegyetlen hideg között, mely áramkimaradást előidézve több mint 170 ember halálát és legalább 20 milliárd dollár kárt okozott.

A poláris örvény normál esetben a jeges levegőt az Északi-sarkvidék területére zárja. A meleg levegő azonban meggyengíti az örvényt, emiatt az megnyúlik, és dél felé áramlik.

Évenkénti meggyengüléseinek száma több mint kétszeresére emelkedett az 1980-as évek eleje óta

– közölte Judah Cohen, a kutatás vezető szerzője, a bostoni légköri környezetkutató intézet (Atmospheric Environmental Research) szakértője.

A sarkvidéki hideghullám következtében befagyott chicagói Michigan-tó 2019. január 31-én
Fotó: MTI/EPA/Kamil Krzaczynski

„Ellentmondásosnak tűnik, hogy a gyorsan melegedő Arktisz növeli a szélsőséges hideg mértékét olyan távoli területen, mint Texas, de kutatásunk tanulsága, hogy a klímaváltozással számítani kell a kiszámíthatatlanra” – mondta Cohen.

Cohen kutatása az első, amely a légkörben bekövetkezett változások mérésével igyekszik magyarázni egy olyan jelenséget, amelynek okát a klímamodellek is nehezen magyarázzák.

A kutatás kimutatta, milyen drámai hőmérsékleti különbségek jöttek létre az Északi-sarkvidéken belül is, melyek hatására megnyúlt és meggyengült a poláris örvény.

A klímakutatók vitáznak azon, befolyásolja-e, és hogyan a globális felmelegedés a hidegbetöréseket: úgy vélik, összességében csökkenti a hideg napok számát, de még mindig próbálják megérteni, hogy súlyosabb hidegbetöréseket okoz-e.

Ha az Anglia északi része és Skandinávia körüli terület jobban melegszik, mint a Szibéria körüli régió, a poláris örvény kelet felé nyúlik, a hideg levegő pedig Szibériától északra mozdul a poláris régión át, majd délre az Egyesült Államok középső és keleti részére. A 2021. februári texasi hideg ennek mintapéldája – véli Jennifer Francis, a Cape Codban lévő Woodwell Klímakutató Központ munkatársa.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam