2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hongkongi értesülések szerint nem sikerült megállapodást elérni a kínai–amerikai klímaügyi tárgyalásokon

Nem sikerült megállapodást elérni a kínai–amerikai klímaügyi tárgyalásokon, Peking visszautasította, hogy több nyilvános vállalást tegyen az éghajlatváltozás ellen az ENSZ novemberi klímacsúcsa előtt – erről számolt be pénteken a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadása az egyeztetéseket ismerő forrásra hivatkozva.

„Kína rendelkezik saját tervekkel és ütemtervvel klímacéljai eléréséhez” – mondták kínai vezetők John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottnak utóbbi kínai látogatásán a beszámoló szerint.

Kerry szerdán és csütörtökön Tiencsin városban tárgyalt kínai szakemberekkel, illetve videokapcsolaton keresztül beszélt Vang Ji kínai külügyminiszterrel is. A kínai tárcavezető figyelmeztette Kerryt: az egyre csak romló kétoldalú kapcsolatok árthatnak a két ország együttműködésének a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az amerikai klímaügyi különmegbízott a tanácskozások végén

azt hangoztatta a kínai vezetőknek, hogy az éghajlatváltozás nem a pártpolitikáról, nem ideológiáról szól, az nem geostratégiai fegyver.

Kiemelte, hogy bár Kína sokat tesz azért, hogy kezelje az üvegházhatásúgáz-kibocsátás emelkedésének problémáját, az országnak jelenleg már nagyobb a kibocsátása, mint az OECD-országoknak együttvéve. Kína ennél „még többet is tehetne” – jegyezte meg az amerikai klímaügyi különmegbízott.

Kerry mindazonáltal hozzátette: folytatódnak az egyeztetések klímaügyben az Egyesült Államok és Kína között még a novemberi glasgow-i ENSZ-konferencia előtt.

John Kerry amerikai klímavédelmi különmegbízott 
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kína a világon a legtöbb üvegházhatást okozó gázt engedi ki a légkörbe, a második az Egyesült Államok. Peking vállalta, hogy 2030 után már mérsékelni fogja a kibocsátását, 2060-ra pedig nullára csökkenti. A szénfogyasztás tényleges csökkentését azonban csak 2026 után fogja megkezdeni, és a kínai állam még manapság is jóváhagy új hazai projekteket, illetve finanszíroz külföldi beruházásokat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam