2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint egy fokkal melegebb volt az idei nyár hazánkban az átlagosnál

A nyár első két hónapjának átlagos hőmérséklete megközelítette a 23 fokot, amihez hasonló nem fordult elő az elmúlt 121 évben – állapította meg az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az átlagnál 1,2 Celsius-fokkal melegebb volt az idei, ezzel az 1901-től vezetett mérések óta ez lett az ötödik legmelegebb nyár – derült ki az OMSZ MTI-nek küldött elemzéséből.

Az évszak középhőmérséklete országosan 22 fok volt: a június 2,1, a július 2,2 fokkal volt melegebb a szokásosnál – így a június a harmadik, a július a legmelegebb lett 1901 óta.

Az OMSZ közlése szerint a nyár első két hónapjának átlaga megközelítette a 23 fokot, amihez hasonló nem fordult elő az elmúlt 121 évben.

A június közepétől augusztus közepéig tartó kéthavi időszakot nagyrészt hőhullámok határozták meg. Az évszak eleje és vége viszont a szokásosnál hűvösebb idővel telt. Az augusztusi középhőmérséklet országosan 1 fokkal elmaradt az éghajlati normáltól.

Egy gyerek hűti magát a hőségben a Szabadság téri szökőkútnál
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az évszak legalacsonyabb hőmérsékletét a meteorológiai nyár első napján, június elsején rögzítették. Akkor a Nógrád megyei Zabaron 0,6 fokig hűlt a levegő. Ezen a napon még a legmelegebb órákban is országszerte csupán 20 fok közeli értékeket mértek.

A legforróbb napon, június 24-én az országos átlag elérte a 28,6 fokot, ami 8,5 fokkal magasabb a normálnál.

A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy mindhárom hónapban a szokásosnál kevesebb csapadék esett.

Szokatlanul száraz volt a június, olyannyira, hogy az elmúlt 121 év legszárazabb júniusa volt az idei. A havi átlagos mennyiség mindössze 22 százaléka hullott le. A júliusi csapadék 13 százalékkal, az augusztusi 8 százalékkal maradt el a megszokottól. Az évszak csapadékösszege országos átlagban 132,8 milliméter volt, ami – az előzetes adatok alapján – 35 százalékkal elmaradt az éghajlati normáltól.

Neked ajánljuk
Korai forrósággal küzd az Egyesült Államok Spanyolországban is rekkenő hőséget hozott a május Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: azenpenzem.hu
Vissza
Hírfolyam