2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelem sikere a jól eltalált kommunikáción is múlik

Hiába vannak tisztában a cselekvés sürgető szükségességével, a tudósoknak, az aktivistáknak és a politikusoknak megfontoltan kell bánniuk a szavakkal és a szimbolikus tettekkel, ha a klímával vagy a biológiai sokféleséggel kapcsolatos vészhelyzetről van szó – derült ki egy frissen publikált összefoglaló kutatásból.

Egy brit, holland és norvég egyetemek összefogásában megvalósított kutatás az utóbbi években széles körben bejelentett ökológiai vészhelyzetek hatásaival kapcsolatban megjelent tudományos eredményeket összegezte.

A vészhelyzet deklarálása a klímavédelemre/természetvédelemre irányuló társadalmi cselekvés valamennyi résztvevőjére hatással van, a legalsó, egyéni szinttől a témával foglalkozó szervezetek működésén át a politikai döntéshozókig. Ez a hatás gyakran pozitív. A vészhelyzet

  • ráirányítja a szélesebb közönség figyelmét a problémára, amivel nemcsak az informáltság, de a megoldáson dolgozó aktivisták támogatottsága is nő;
  • teret ad új szervezetek, új hangok megjelenésének;
  • széles körben, akár globálisan képes megteremteni az inspiráló, hasznos és reményteli cselekvés légkörét;
  • felmutatja és megteremti a kormányzat különböző szintjei közötti együttműködés lehetőségét.

Ugyanakkor a vészhelyzet mint motivációs eszköz fordítva is elsülhet: ha túlzásba viszik, érzelmileg kimerítő, félelmet, szorongást és bűntudatot keltő is lehet, aminek következtében a szándékolttal ellentétes hatást is kiválthat.

A szemeteléssel és egészségtudatossággal foglalkozó szemléletformáló kampányok történetében erre a bumeránghatásra számos esetben volt már példa: az egyéni cselekvés terének beszűkülésére sokan épp a problémás viselkedés növelésével reagáltak.

A kutatások alapján a drámai végkifejlet felvázolása ugyancsak rontja az elkötelezettséget. A vészhelyzet bevezetése a döntéshozói szinteken is hordoz magában kockázatot: a sürgetettség érzése inkább kedvez a tüneteket kezelő, átgondolatlan intézkedéseknek, mint az okok elhárítására irányuló, megfontolt stratégiák kidolgozásának.

Fotó: John Englart/flickr.com/cc by

A kutatók szerint, mint mindenben, az ökológiai válsággal kapcsolatos kommunikációban is az egészséges egyensúly lenne a kulcs. A közvélemény és a döntéshozók figyelmének és tettvágyának ébren tartásához a probléma súlyának egyértelmű bemutatására van szükség, ugyanakkor ezt a gyógyszert is mértékkel kell alkalmazni: a túlzott stresszért ugyanis az egyének és a döntéshozók túlterhelésével, passzivitásával fizethetünk. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam