2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szigorú intézkedésekkel, de igazságos folyamatban érné el az ambiciózus klímacélt az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság még július 14-én mutatta be az új uniós klímacsomagot, amely számos javaslatot tartalmazott arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne elérni 2030-ra a korábban kitűzött 55 százalékos kibocsátáscsökkentést. Ez számos területen igényel szigorításokat, ugyanakkor Beatriz Yordi, az Európai Bizottság klímaügyi főigazgatóságának igazgatója hangsúlyozza: fontos, hogy „a klímasemlegesség elérése egy szociálisan fair átmenet legyen, ahol senkit sem hagyunk hátra.”

Beatriz Yordi a Portfolio Sustainable World 2021 konferenciáján elhangzott nyitóelőadásában rámutatott: az unió a jelenlegi célkitűzések mellett csak 40 százalékos kibocsátáscsökkentést érhetne el 2030-ig, így az 55 százalékos cél megvalósításához az ambíciós szint emelése szükséges.

Az új uniós klímacsomag pontjait áttekintve az igazgató kiemelte: a célok elérésében fontos szerepet kap az Európai Uniós Kibocsátáskereskedelmi Rendszer (EU ETS). A szén-dioxid-kvóták segítségével lehetővé válik a szennyezés árazása, az elérhető kvóták mennyiségének csökkenése pedig a kibocsátás visszaesését hozza magával.

Az Erőfeszítés-megosztási Rendelet célszámait is meg kell emelni: Magyarország esetében a jelenlegi 7 százalékos kibocsátáscsökkentési szint 18,7 százalékra nő.

A javaslat kiemelten foglalkozik az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások kérdésével, amelyek fejlesztése egyben az energiafüggőség csökkentését is elősegíti. Yordi szerint fontos szempont a tiszta hidrogén és biomassza használatának támogatása, illetve az európai erdők védelme is.

Az 55 százalékos cél teljesítéséhez ezek mellett a belső égésű autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére, illetve az alternatív közlekedési infrastruktúra megerősítésére is szükség lesz. Végül fontos a karbonvám bevezetése is, amelynek a pilotja 2023-ban indulna el, és egyelőre olyan szektorokra vonatkozna, mint a vas, az acél, cement, fertőtlenítőszerek, elektromosság és alumínium.

A célok eléréséhez igen komoly befektetésekre lesz szükség, így a csomag jelentősen növelné az innovációs alap számára elérhető forrásokat. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a klímacélokat a gazdasági növekedés megtartása mellett kell elérni, ami szerencsére lehetséges: az EU GDP-je 60 százalékkal nőtt 1990–2019 között, míg a kibocsátások 20 százalékkal csökkentek. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam