2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az unió klímavédelmi javaslatcsomagjáról egyeztettek a V4-országok képviselői

A kibővített ülésen a V4-ek mellett Románia és Bulgária képviselője is részt vett.

A Fit for 55, azaz az Irány az 55 százalék nevű, komplex uniós klímavédelmi javaslatcsomagról rendeztek sikeres egyeztetést a V4-országok – hangsúlyozta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az egyeztetést követően tartott sajtótájékoztatón szeptember 7-én, kedden Budapesten.

Az Európai Bizottság legújabb javaslata nagyjából 17 jogszabály-módosítást ölel fel, és ez fogja meghatározni a 2030-ra elérendő szén-dioxid-kibocsátást. Az államtitkár kiemelte: megjelent az a javaslat a bizottsági csomagban, hogy a szén-dioxid-kibocsátás költségeit kiterjesztenék a lakossági, illetve a közlekedési szektorra is.

A magyar kormánynak kiemelten fontos, hogy ne a magyar családok fizessék meg ezt a terhet, hanem azok a nagy szennyezők, amelyek ezért a szén-dioxid-kibocsátásért felelnek, amit a többi V4-ország, illetve Románia és Bulgária is támogat, így jó eséllyel közös V4-es álláspontot tudnak majd képviselni 

– közölte Steiner Attila. Az államtitkár hozzátette: a találkozó másik fő célja az volt, hogy a novemberben Glasgow-ban megrendezendő klímakonferenciáról egyeztessenek, és felkészüljenek. Az államtitkár szerint ez is eredményes volt, sok, a régiót is összekötő közös pont van. Példaként említette a szén kivezetésének levezénylését és az igazságos átmenetet. Az elektromos közlekedés fejlesztéséről is egyeztettek. Az egyeztetések a jövőben többek között a finanszírozásról folytatódnak.

A V4-ek Románia és Bulgária közös ülésen egyeztettek a Fit for 55, azaz az irány az 55 százalék nevű, komplex uniós klímavédelmi javaslatcsomagról  Fotó: MTI/Kovács Tamás
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam