2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmeleg nyár volt az idei Európában

Az EU Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) 1950 óta jegyzi a légköri adatokat, ezeket egyeztetik a 19. század közepéig visszanyúló adathalmazzal. Az adatok szerint 2021 három nyári hónapjában a levegő földfelszíni átlaghőmérséklete egy Celsius-fokkal volt magasabb az 1991 és 2020 közötti átlagnál.

A feljegyzések kezdete óta a 2021-es nyár volt a legforróbb Európában – közölte  a szolgálat. A kontinensen korábban 2010-ben és 2018-ban jegyezték fel a legforróbb nyarakat, a 2021-es június–július–augusztus átlaghőmérséklete 0,1 Celsius-fokkal volt melegebb ezeknél – ismertette a Reuters nyomán az Index.

Az idei augusztus különösen forró volt, a hőmérséklet a nyolcadik hónapban 0,3 fokkal volt magasabb az 1991 és 2020 közötti adatokhoz képest, globálisan pedig 2021 augusztusa a valaha mért harmadik legforróbb hónap volt. A kánikula augusztus 11-én tetőzött, ekkor Szicíliában 48,8 fokot mértek, ami a meteorológiai világszervezet adatai szerint az Európában valaha rögzített legmagasabb hőmérsékletadat.

Extrém értékek azonban nem csak forróság formájában jelentkeztek: míg a Földközi-tenger térségében fekvő és a keleti régiók melegrekordokat döntöttek, addig északon több helyen átlag alatti hőmérsékletet rögzítettek.

A forróság különösen erősen sújtott le Görögországra, Spanyolországra, Törökországra és Olaszországra, a térségben pusztító bozót- és erdőtüzek alakultak ki a forróság és szárazság következtében.

A rendkívüli hőség és az alacsony vízszint következében augusztusra teljesen kiszáradt az Estéron folyó medre a dél-franciaországi Le Brocban
Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

De nemcsak Európában, hanem Észak-Amerikában is az idei volt a legforróbb nyár. Több helyen emelkedett 40 fok fölé a hőmérséklet az Egyesült Államokban és Kanadában is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam