2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még nem dőlt el, hogy korai vagy halasztott cselekvéssel éri el hazánk a klímasemlegességet

A Portfolió Sustainable World 2021 konferenciáján Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a zöldátmenet gazdaságilag is megtérülő stratégia, és fontos, hogy társadalmi támogatottsággal valósuljon meg.

Magyarország 2050-re nettó klímasemleges ország szeretne lenni, ami azt jelenti, hogy nem bocsát ki több szén-dioxidot, mint amennyit az erdői el tudnak nyelni – hangsúlyozta Steiner Attila. 

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a kormány nemrégiben elfogadta a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát, amelyben különböző lehetőségeket vizsgálnak arra vonatkozóan, hogyan lehet a törvényben is rögzített klímasemlegességet 2050-re elérni.

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia egyebek közt vizsgálja a korai cselekvés, illetve a halasztott cselekvés lehetőségét – mondta, hozzátéve, hogy a célszámot mindkét esetben el lehet érni.

Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Zöld busz program keretében beszerzett 40 Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz bemutatóján 
Fotó: MTI/Soós Lajos

Példaként említette, hogy a korai cselekvés esetében nagyobb beruházást kellene végrehajtani hamarabb bevezetésre kerülő, és emiatt drágább technológiák mentén, viszont tíz év alatt jelentős költségmegtakarítást lehetne vele elérni.

A zöldátmenet finanszírozásával kapcsolatban Steiner Attila elmondta: Magyarország eddig már három zöldkötvényt bocsátott ki jelentős túljegyzés mellett, a zöldállamkötvény-programot szeretnék folytatni, és az így befolyt bevételeket zöldprojektekre fordítani. Ezenkívül egyéb pénzpiaci forrásokat is szeretnének bevonni, továbbá hazai költségvetésből és uniós forrásokból is jelentős összegeket terveznek erre a célra felhasználni.

Neked ajánljuk
A klímakutatás eszközei számos egyéb jelenség megmagyarázásához járulhatnak hozzá Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam