2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közös üzenetben biztatott klímatudatosságra a három legjelentősebb keresztény egyház vezetője

A világ három legjelentősebb keresztény egyházi vezetője példa nélkül álló közös felhívást intézett kedden a hívekhez az ENSZ novemberi glasgow-i klímavédelmi konferenciája (COP26) előtt, arra kérve őket, hogy „hallják meg a Föld kiáltását”, és segítsék a klímaváltozás hatásainak enyhítésére irányuló erőfeszítéseket.

Ferenc pápa, Justin Welby canterbury-i érsek és I. Bartholomaiosz ortodox ökumenikus pátriárka a „Közös üzenet a teremtés védelmében” című dokumentumban ezenkívül azt kéri a hívektől: imádkozzanak azért, hogy a világ vezetői bátor döntéseket hozzanak a csúcstalálkozón.

„Hitétől és világnézetétől függetlenül arra kérünk mindenkit, hogy hallja meg a Föld és a szegény emberek kiáltását, vizsgálja felül életmódját, és hozzon nagy áldozatot a Földért, amelyet a Teremtőtől kaptunk”

– írta Ferenc pápa, az 1,3 milliárd hívőt számláló római katolikus egyház feje, Bartholomaiosz 220 millió ortodox keresztény vallási vezetője és Welby, a 85 millió fős anglikán világközösség rangidős püspöke.

Mindhárman nagyon aktívak környezetvédelmi ügyekben, és egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás és a globális felmelegedés legalább részben az emberi tevékenységnek – például a fosszilis energiahordozók használatának – a következménye.

Ferenc pápa a hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságot mondja vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából 
Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

„A nyers valóság az, hogy cselekedeteink elkerülhetetlen következményeként csökken a biodiverzitás, pusztul a környezet, változik a klíma, mert önző módon többet használtunk fel a Föld adta erőforrásokból, mint amennyi veszteséget a bolygó elvisel. A közelmúltbeli szélsőséges időjárási események, természeti katasztrófák, áradások, tüzek, aszályok és a tengervízszint emelkedése mind azt jelzi, hogy a klímaváltozás nem egy jövőbeli probléma, hanem közvetlenül befolyásolja az emberiség fennmaradását” – írták a vallási vezetők.

A Vatikánban október 4-én találkozót rendeznek a világ 40 vallási vezetője és 10 vezető tudósa számára, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a COP26-konferencia előtt. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a konferenciát el kell halasztani, mert sok országban még súlyos a koronavírus-járvány. 

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam