2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás egyben közegészségügyi válsághelyzetet is jelent

200 orvosi szaklap – köztük olyan elismert orgánumok, mint a The Lancet, a The New England Journal of Medicine vagy a British Medical Journal – közös nyilatkozata szerint a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a közegészségügyre.

Az orvosi szaklapok az Euronews szerint hangsúlyozták: az éghajlatváltozás nemcsak az idősekre vagy a terhes nőkre veszélyes, hanem fokozza több betegség terjedését is.

„Nagyon fontos megállapítás, hogy bár a legtöbb ember a klímaváltozást egy környezeti fenyegetésnek tekinti – ami igaz is –, de mindemellett az egészségünkre is veszélyt jelent. A ma és a jövő generációi számára is”

– mondta Sir Andy Haines epidemiológus professzor. Az egészségügyi szakértők az állásfoglalás mellett felszólították a világ vezetőit, hogy érdemben, az egész társadalomra kiterjesztve csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

„Azt reméljük, ha az éghajlatváltozásra már egészségügyi fenyegetésként tekintünk, akkor felgyorsíthatjuk a gázkibocsátás csökkentésére irányuló törekvéseket” – mondta el a közlemény kapcsán Sir Andy Haines epidemiológus professzor, rámutatva, hogy fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítása a klíma szempontja mellett a légszennyezésre is pozitív hatással lenne.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Fizessenek többet a városi terepjárósok, mondja egy német polgármester Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam