2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Izlandon beindították a világ legnagyobb szén-dioxid-semlegesítő üzemét

A légkör szén-dioxid-koncentrációjának csökkentése kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben, és az eddigi erőfeszítések messze nem elegendőek. A svájci Climeworks által épített Orca nem fogja egy csapásra megoldani ezt a problémát, de a technológiának hosszú távon lehet szerepe a klímacélok elérésében.

A szigetország nyugati részén, Hellisheidi mellett üzembe helyezett Orca nyolc nagy konténerből áll, amelyek ventilátorok és szűrők segítségével vonják ki a légkörből a szén-dioxidot – számol be róla az Axios nyomán a Rakéta.

A gázt ezután az izlandi Climefix által kidolgozott eljárással vízben feloldják, majd a földbe fecskendezik, ahol nagyjából két év alatt karbonátásványokká alakul. Az Orca működtetéséhez szükséges áram teljes egészében geotermikus energiából származik.

A Climeworks szerint az eljárással évente nagyjából négyezer tonna szén-dioxidot tudnak kivonni a légkörből, ami nagyjából 870 autó éves kibocsátásának feleltethető meg.

Hogy ez sok vagy kevés, az nézőpont kérdése. A Tenmilliontrees.org adatai szerint egy átlagos, kifejlett fa például évente 22 kilogramm szén-dioxidot köt meg, vagyis az Orca nagyjából annyi CO2-ot von ki a légkörből, mint 180 ezer fa, ugyanakkor a The World Counts számlálója szerint csak az idei évben eddig 30 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe az emberi tevékenység nyomán, amihez képest a négyezer tonna elhanyagolhatóan kevésnek tűnik.

Fotó: climeworks.com

A szakértők nagyjából egyetértenek abban, hogy a Climeworkséhez hasonló megoldások rövid távon alkalmatlanok arra, hogy megoldják a kibocsátással kapcsolatos problémákat, hiszen a technológia sem méreteiben, sem az árában nem áll készen arra, hogy globális szempontból is jelentős mennyiségű szén-dioxidot vonjanak ki a levegőből.

Neked ajánljuk
A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek A klímavédelem jó üzlet is lehet Milyen lehetőségekkel rendelkezik Magyarország a szén-dioxid-megkötés terén? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam