2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus újabb elakadást okozhat a klímavédelmi tárgyalásokban

A legszegényebb országok delegátusai számára a vakcina beszerzése és a Nagy-Britannia által elvárt karantén is nehezítheti a megjelenést a COP26 klímacsúcson.

A világ legszegényebb országai pénteken további segítséget kértek az oltási és karanténszabályok, valamint az ezzel járó költségek terén, hogy részt tudjanak venni a novemberi, glasgow-i COP26 klímacsúcson – írta meg a Reuters alapján a Világgazdaság online kiadása.

A csúcson a tervek szerint újabb vállalások várhatók a karbonkibocsátás terén, hogy az ipari forradalom előtti időkhöz képest 2 foknál többel ne nőjön a bolygó átlaghőmérséklete, megelőzve az ezzel várható katasztrófákat.  A 46 országot tömörítő legkevésbé fejlett országok nevében a bhutáni Sonam Phuntsho Wangdi, a csoport elnöke közleményben szögezte le:

ezen országokra és népeikre van a legrosszabb hatással a klímaváltozás, ezért nem szabad, hogy a kérdés kapcsán rendezett tárgyalásokról kimaradjanak.

 Az országok közül körülbelül 20 Nagy-Britannia beutazás esetén 10 napos karantént előíró vörös listáján szerepel. Nagy-Britannia jelezte, hogy fizeti a karanténnal kapcsolatos költségeket ezen delegáltak részére, és az oltott követek számára a karantén időszakát 5 napra csökkentette.

A britek emellett a delegáltak oltóanyagát is biztosítják ígéretük szerint, ám a több mint 1500 civil szervezetet tömörítő, a héten a konferencia elhalasztását kérő Climate Action Network (CAN) szerint az ország nem tartotta be az ígéreteit ezzel kapcsolatban.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam