2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberiség felelőtlensége katasztrófák láncolatát hozhatja létre

Az egymástól nagy távolságra történő katasztrófák is összefüggenek egymással – állapította meg az ENSZ Egyetem nemzetközi kutatócsoportja, amely a 2020–2021-es évben történt tíz pusztító esemény, köztük az Amazonas térségét sújtó erdőtüzek, az Északi-sarkvidéken tapasztalt hőhullámok, a több mint száz emberéletet követelő Amphan ciklon és a koronavírus-járvány összefüggéseit elemezte.

„Nagyon különböző eseményeket választottunk ki. Szándékosan nem csak olyan eseményekre esett a választásunk, amelyek nyilvánvalóan összefüggenek a klímaváltozással” – mondta Sebesvári Zita, az ENSZ Egyetem vezető kutatója.

A jelentés bemutatja, hogyan erősítik egymást kölcsönösen az egyes katasztrófák.

Példaként említik a koronavírus-járványt és az Amphan ciklont. Amikor a ciklon megjelent a térségben, a távolság és a higiénia miatt aggódva az emberek nem vonultak el a menedékhelyekre, ami növelte az áldozatok számát – miközben a ciklon az egészségügyi központok megrongálásával maga is rontott a járvány elleni harc feltételein.

Férfi gázol a bokáig érő vízben az Amphan ciklon elvonulása után
Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikari

A koronavírus egyfajta katalizátora a katasztrófáknak – állapította meg az Interconnected Disaster Risks című jelentés, amely három konkrét okot nevez meg a legtöbb vizsgált katasztrófa felelőseként: ezek az üvegházhatású gázok, a nem megfelelő katasztrófakockázat-menedzsment, valamint a politikai döntések során a környezeti előnyök és költségek nem megfelelő egyensúlyozása.

„Végeredményben minden katasztrófa az emberi tevékenységből származik. Ebben az értelemben nincsenek természeti katasztrófák, csak természeti veszélyek. És aztán attól függ, hogyan bánik velük az ember”

– fogalmazott a szakember. A jelentés készítői szerint ugyanakkor pozitív dolog, hogy nemcsak a problémák, de a megoldások is összefüggésben vannak egymással. Az üvegházhatású gázok csökkenésének „messzire mutató pozitív hatása” lenne.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam