2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezeti veszélyek jelentik a legnagyobb kihívást az emberi jogokra nézve

A légszennyezéshez, a klímaváltozáshoz és a biodiverzitás csökkenéséhez köthető, egymással is összefüggő válságok megsokszorozzák a veszélyeket, felerősítik a konfliktusokat, a feszültségeket és a strukturális egyenlőtlenségeket – mondta Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

„Ez a bolygónkat érintő és az emberi tevékenységgel összefüggő három krízis máris hatással van egy sor emberi jog, például az élelmiszerhez, az ivóvízhez, az oktatáshoz, a lakhatáshoz, az egészséges élethez, sőt magának az élethez való jognak az érvényesülésére” – hangoztatta a főbiztos az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 48. ülésszakának megnyitóján.

Bachelet kiemelte, hogy a légszennyezés tehető felelőssé például minden hatodik korai elhalálozásért.

Hosszan sorolta azokat a környezeti válságokat, amelyek világszerte nagy tömegek életét veszélyeztetik, például a madagaszkári éhínség, a Száhel-övezet elsivatagosodása, a közel-keleti vízhiány, a bangladesi, a németországi és a kínai árvizek, a szibériai és a kaliforniai erdőtüzek.

Megjegyezte, hogy tekintettel a fokozódó éghajlati válságra, a környezetszennyezésre és a feldúlt életterekre, az országoknak biztonságos és törvényes migrációs útvonalakat kellene a klímamenekültek rendelkezésére bocsátaniuk.

Ha valakinek azért kell menekülnie, mert a lakóhelyén a környezeti károk miatt már nem tud emberhez méltó életet élni, akkor őt nem szabad a hazájába visszatoloncolni – fejtette ki a főbiztos.

Madagaszkáron idén az emberiség történetének első, egyértelműen a modern kori klímaváltozással összefüggő éhínsége fenyeget Fotó: pixnio.com

A környezeti válságokon túl Michelle Bachelet kiemelt számos más súlyos emberi jogi válságot. Kitért arra, hogy hivatalának nem sikerült áttörést jelentő információkat szereznie az ujgurok lakta, északnyugat-kínai Hszincsiangról, és bírálattal illette az Afganisztánban hatalomra került tálibokat.

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam