2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős késésben van Európa a környezetvédelem terén?

Több mint húsz év késében van Európa a klímacéljainak teljesítésében: az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításában és a megújuló energiaforrásokra történő átállás terén is nagy a lemaradásunk az Enel kutatása szerint.

Mint írják, a jelenlegi kibocsátás mellett Európa csak 2051-ben érheti el az üvegházhatást okozó gázok 55 százalékos csökkentésére vonatkozó, eredetileg 2030-as dátummal kiírt célkitűzést – ismertette a Reuters nyomán az Index.

Az Európai Unió az Irány az 55%! (Fit for 55) intézkedéscsomag keretein belül 2050-re teljes klímasemlegességet célzott meg, ennek részeként 2030-ra pedig az 1990-es állapotokhoz viszonyítva 55 százalékkal szeretnék csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az Enel tanulmánya szerint ahhoz, hogy a 2030-as célokat elérje az EU, 3,6 billió eurós befektetésre van szükség, ami összességében 8 billió eurós erősítő hatást gyakorolhat az EU gazdasági növekedésére.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett a megújuló energiák használatát célzó törekvésekkel is késésben van az EU. A tervek szerint 2030-ra a kontinens energiafelhasználásának 40 százalékát megújuló forrásokból kellene beszereznie, ám a tanulmány szerint a jelenlegi ütemben leghamarabb 2043-ban érhető el a kitűzött cél. 

Bár az Európai Uniónak kétségkívül újra kell terveznie klímastratégiáját, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az Enel a kontinens egyik legnagyobb energiaszolgáltatójaként rengeteget profitálhat egy billiós csomagból.

Neked ajánljuk
A pandémia előtti szinten jár az uniós kibocsátás Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Egyre közelebb a közös töltő bevezetéséhez Európa A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam