2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez

Az Antarktisz és a környező tengerek központi szerepet játszanak a Föld éghajlatában és a tengeri ökoszisztémában. A klímaváltozás azonban felborítja az egyensúlyokat – egy több ország részvételét igénylő terv erre kínálhat megoldást.

Az Euronews részletes riportban mutatta be azt az ambiciózus tervet, amelynek célja, hogy megvédje a bolygónknak ezt a kulcsfontosságú területét, amely a globális hőtöbblet csaknem háromnegyedét és a világóceánok által megkötött szén-dioxid harmadát képes lenne elnyelni. Csakhogy az Antarktisz az elmúlt 30 évben 1,8 °C-kal melegedett, ami háromszorosa a globális átlagnak.

A 2019-ben megvalósított Belgica121 expedíció az Antarktiszi-félsziget tengeri biodiverzitását vizsgálta, hogy a biológiai sokszínűség változásai tanulmányozásának segítségével a kutatók jövőbeli forgatókönyveket készíthessenek az ökoszisztémák fejlődéséről, ezzel segítve a nemzetközi közösséget a déli óceán biológiai sokszínűségének megőrzése érdekében szükséges döntések meghozatalában. 

Bár a védett tengeri területek nem jelentenek közvetlen megoldást az éghajlatváltozás hatásaira, mindazonáltal segíthetik az ökoszisztéma ellenálló képességét a felmelegedéshez való alkalmazkodásban.

A tengeri élővilág védelme és a régió halászatának irányítása érdekében még 1982-ben megalakult az Antarktisz tengeri élővilágának védelmével foglalkozó bizottság (CCAMLR). A megállapodás ugyanakkor csak konszenzusos döntés mellett lehetséges – emiatt a bizottság eddig mindössze két védett területet jelölt ki. 

Az Antarktisz megőrzése egyfajta globális sakkjátszma – fogalmaz az Euronews összeállítása. Az Európai Unió támogatja a történelem legnagyobb védett tengeri területének létrehozására irányuló ambiciózus tervet, amely további két terület kiemelésével a világ óceánjainak mintegy 1 százalékára kiterjedő védett területet eredményezne.

A védett területek megnövelését az EU mellett az USA, Ausztrália, Új-Zéland, Uruguay, Norvégia és az Egyesült Királyság is támogatja. Kína és Oroszország viszont továbbra is ellenzi a javaslatokat, elsősorban a fennálló halászati érdekeik miatt.

Számos tudós és politikai döntéshozó szorgalmazza, hogy 2030-ig az óceánok legalább 30%-a kerüljön védelem alá, hogy hosszú távon biztosítható legyen a bolygónk egészsége.

Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Hatalmas mennyiségű víz raktározódott el az Antarktisz alatt Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam