2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal

Nem engedhetjük, hogy a szociális megfontolások akadályozzák az éghajlatváltozás elleni törekvéseinket – jelentette ki Frans Timmermans a Zöldmegállapodás végrehajtásáért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.

A biztos az „Irány az 55 százalék” elnevezésű uniós intézkedéscsomaggal kapcsolatos vitában szólalt fel. A rendelkezések célja, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkenjen az EU szén-dioxid-kibocsátása az 1990-es szinthez képest.

Timmermans hangsúlyozta, hogy minden intézkedés pénzbe fog kerülni, és a legnagyobb kihívás az, hogy

ezt ne a legsérülékenyebb csoportok fizessék meg, hanem a terhek igazságosan legyenek elosztva a társadalomban.

Mint mondta, érzékelhető a „szociális fenyegetettség”, mivel az energiaágazatokban a földgáz iránti fokozott kereslet miatt megugrottak az árak. Kiemelte azonban, hogy az árnövekedésnek pusztán a 20 százaléka tulajdonítható a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos intézkedéseknek, a többi az energia piaci hiányával magyarázható.

Fotó: pixabay.com

A holland politikus rámutatott: kockázatos arra hivatkozni, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem társadalmi egyenlőtlenséget eredményez majd, miközben szerinte

éppen a tétlenség fogja súlyosbítani a legszegényebbek helyzetét, mivel „a gazdagoknak mindig lesz hol élniük”.

Timmermans elmondta továbbá, hogy a bizottság javaslatcsomagja lehetőséget ad az Európai Unió mind a 27 tagállamának arra, hogy intézkedéseket vezessen be polgárai jóléte védelmében, a többi között például az energiára kivetett adók csökkentésével vagy a háztartások közvetlen támogatása révén.

Győri Enikő, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a zöldátállást nem ideológiai, hanem racionális alapon kell megvalósítani. Mint mondta, a terveket úgy kell kivitelezni, hogy közben ne romoljon az EU versenyképessége, ne épüljön le az ipar, ne dráguljon az export, és ne kerüljenek nehéz helyzetbe a polgárok és az európai cégek.

Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam