2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bíróság mondta ki, hogy az Indonéz elnök nem tett eleget a levegőminőség javításáért

Bűnösnek találta Indonéziában a bíróság az ország elnökét és hat másik vezető tisztségviselőt abban, hogy nem tesznek eleget a főváros, Jakarta levegőminőségének javításáért. A döntés egyebek mellett szigorúbb jogszabályokat is előír.

A bíróság, helytadva 32 helyi polgár panaszának, kimondta, hogy Joko Widodo elnöknek, valamint a belügyi, egészségügyi és környezetvédelmi tárca több tisztségviselőjének komolyabb lépeseket kell tennie a jakartaiak egészségének biztosításáért – írta meg a hvg.hu.

A felperesek – aktivisták, közszereplők, taxisofőrök, illetve légszennyezéssel összefüggő betegségben szenvedők –, akik a keresetet még 2019-ben nyújtották be, azt mondták, nem pénzügyi kártérítést akarnak:

a jogszabályok szigorításáért harcoltak, egyebek között a bírságok súlyosbításáért.

A tárgyalást vezető bíró, Saifuddin Zuhri leszögezte: a politikusoknak többet kell tenniük a lakosok egészségének megőrzéséért.

Csak Jakartában mintegy 10 millióan élnek, az őt körülvevő metropoliszövezetben pedig még háromszor ennyien. A környezetkárosítás nagymértékben rontja a felszíni vizek minőségét, ezért a térség ivóvízellátását biztosító talajvíz is szennyezett. A városban emellett gyakoriak az áradások is.

Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam