2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait

A Climate Action Tracker legfrissebb jelentése szerint a párizsi klímaegyezményhez kapcsolódóan a nemzetek jelentős része hiába tűzött ki nagy célokat, a megvalósítás felé túlságosan kis lépésekben haladnak.

A Climate Action Tracker (CAT) 2009 óta vizsgálja a különböző országok klímavédelmi vállalásait. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény megszületése óta a szervezet a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartására irányuló nemzeti célok vizsgálata mellett az azok elérése érdekében tett erőfeszítéseket is figyelembe veszi – ismertette a Rakéta.

Friss jelentésük szerint a vizsgált 37 ország nagy többsége jelentősen elmarad azoknak a céloknak az elérésétől, amelyek a párizsi egyezmény betartását segítenék elő, sőt, sokszor maguk a megfogalmazott tervek sem elég ambiciózusak.

A CAT mérése szerint a legkevesebbet Irán, Oroszország, Thaiföld, Szingapúr és Szaúd-Arábia tette eddig a kibocsátásaik csökkentése és a globális felmelegedés ütemének lassítása érdekében, de stagnál a helyzet, sok más ország mellett Kínában, Indiában, Brazíliában és Ausztráliában is. A fejlődő országok között az aktívabb és így a vállalásait nagyobb eséllyel megközelítő nemzetek közé tartozik az Egyesült Királyság (az EU hozzá képest némi lemaradásban van).

A párizsi egyezménnyel kompatibilis címet ugyanakkor egyetlenegy ország kapta meg: Gambia.

A nagyjából kétmillió fős afrikai ország éghajlatvédelmi politikájához tartozik, hogy 2025-re integrálják a klímaváltozás gondolatát minden fontosabb kormányzati döntésbe. A klímaváltozás hatásainak is ellenálló élelmiszer-ellátási rendszereket hoznak létre, és alacsony szinten tartsák az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ugyanakkor a kibocsátás csökkentése felé egyelőre nem jó tempóban haladnak, ráadásul a kormány szeretne áttérni az önellátásra az olajkitermelést illetően. De a tiszta energiaformák favorizálásának hála még így is jobb esélyei vannak az országnak a környezetbarát működés megvalósítására, mint sok más, nagyobb nemzetnek.

Gambia fővárosa, Banjul Fotó: pixabay.com
Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam