2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Globális cselekvést sürgetnek az EU mediterrán tagországai

Sürgős globális cselekvést sürgettek a súlyosbodó éghajlati válsággal szemben pénteki csúcstalálkozójukon az Európai Unió (EU) mediterrán tagországainak vezetői, akik egyúttal sürgették azt is, hogy teremtsenek fenntartható jövőt a mediterrán térség számára.

Horvátország, Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország, Szlovénia, Málta, Portugália és Spanyolország vezetői Athénban találkoztak, hogy megvitassák az éghajlatváltozást, miután a pusztító nyári bozóttüzek rávilágítottak a felmelegedés jelentette kihívásokra Európa déli részén.

A mediterrán térség már példa nélküli ökológiai károsodást szenved el, a reagálási képességeket pedig a végsőkig kimerítették – fogalmaztak a vezetők közös nyilatkozatukban a csúcstalálkozó után, amelyhez Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke is csatlakozott.

„Az ilyen szintű veszélyeztetettség mértéke nőni fog az éghajlatváltozás gyorsuló hatásai miatt a térségben, ami jóléti veszteségekhez vezet azoknak a gazdasági hatásoknak a következtében, amelyeket az éghajlatváltozás okoz”

– áll a nyilatkozatban. Uniós szakértők szerint a mediterrán térség a bózottüzek gócpontjává vált, miközben az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozás egyre valószínűbbé teszi az egyre súlyosabb hőhullámok kialakulását.

„Az idei nyári pusztító tüzek különösen Görögországot, Olaszországot és Ciprust sújtották. Egyetlenegy mediterrán országot sem hagytak sértetlenül, miközben Európa északi része számos ember halálát okozó áradásokat szenvedett el” – mondta a csúcstalálkozó utáni közös sajtótájékoztatón Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök.

Erdőtűz a dél-spanyolországi Malaga tartománybeli Jubrique környékén 2021. szeptember 13-án. A tűz öt nap alatt 7800 hektárt égetett fel, és csaknem 3000 embert kényszerített otthonának elhagyására
Fotó: MTI/AP/Pedro Armestre

A mediterrán országok megállapodtak abban, hogy fokozzák az együttműködést egymás között a tervezés és a megelőzés területén, egyúttal felszólították az EU-t, hogy erősítse meg a polgári védelmi mechanizmust, elősegítendő a civilek és a környezet fokozottabb védelmét az egyre súlyosabb és összetettebb katasztrófákkal szemben.

Neked ajánljuk
Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam