2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatóbb életmódot népszerűsítő mintaprogram indul Kaposváron

Kaposvár az elsők között csatlakozik az ENSZ fenntartható szemléletmódot népszerűsítő „Race to Zero” kezdeményezéséhez. A város önkormányzata a Kék Bolygó Alapítvánnyal és a Budapesti Brit Nagykövetséggel együttműködésben valósítja meg a pilotprogramot.

A több generációt megcélzó, szeptembertől novemberig tartó tesztprojekt központi üzenete, a „Mentsd meg, használd újra!”, a mindennapi élet különböző területeire – komposztálásra, PET-mentesítésre, valamint az ételhulladék csökkentésére – fókuszál.

A Compocity Kaposvár tíz óvodájába helyez ki beltéri, ökorobot komposztáló rendszert, amely segítségével játékos formában sajátíthatják el a kicsik, a szüleik, valamint intézmények munkatársai a komposztálás folyamatát. 

A Kék Bolygó Alapítvány saját, „PET-mentes iskola programját” megvalósítva, a megyeszékhely két középiskolája részére ajándékoz ivókutakat, valamint kulacsokat, amelyeket a hálózatra szerelt vízautomatákból lehet feltölteni, csökkentve ezáltal a műanyaghulladék mennyiségét. Számos helyi étterem és üzlet pedig csatlakozik a Munch projektjéhez:

ez lehetővé teszi, hogy kedvezményes áron értékesítsék a jó minőségű, de zárásig meg nem vásárolt ételeiket, illetve élelmiszert ajánljanak fel nélkülöző embereknek.

A Rakun Dobozközösség pedig olyan újra felhasználható cseredobozokat biztosít az éttermek számára, amelyek révén csökken az ételkiszállítás során keletkezett műanyaghulladék mennyisége. Mindkét kezdeményezés okostelefonra letölthető applikáció segítségével vehető igénybe.

A Kék Bolygó Alapítvány – amely a pilotprogram ideje alatt országos kommunikációs kampányt is folytat – bízik abban, hogy a kaposvári mintát hazai nagyvárosok sora fogja követni a közeljövőben.

A kaposvári Rákóczi tér Fotó: MTVA/Bizományosi: Váli Miklós
Neked ajánljuk
Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak A szemeteléstől a túlhalászatig: folyamatosan károsítjuk az egyik legfontosabb karbonelnyelőt India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam