2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország

A fenntartható fejlődési célok 2015-ös elfogadása óta a változások világszerte sokkal lassabb ütemben zajlanak, mint ahogy azt elhatározták, azonban Magyarországnak – a koronavírus-járvány ellenére is – számos területen sikerült előrelépnie – mondta Áder János abban a videóüzenetben, amely hétfőn hangzott el az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok című fórumán.

Az angolul SDG Moment (Sustainable Development Goals – Fentartható Fejlődési Célok) című fórumon mintegy 30 ország képviselője mutatta be a pandémiából való kilábalást is elősegítő Agenda2030 végrehajtására és a pandémia utáni újjáépítésre irányuló terveiket, kezdeményezéseiket, vállalásaikat az SDG-k célkitűzéseinek tükrében.

Az államfő az egészségüggyel kapcsolatban beszámolt arról, hogy Magyarországon eddig a lakosság csaknem 60 százalékát beoltották, és folyamatban van a harmadik, emlékeztető oltások beadása is. Emellett – mint fogalmazott – „közel 1,5 millió oltással és egyéb orvosi eszközökkel segítettük a rászoruló, fejlődő és közép-európai országokat”.

Az oktatásról szólva kiemelte: hazánk az egyik első olyan ország a világon, ahol külön tantárgy a fenntartható fejlődés a középiskolákban, amelyhez egy speciális tankönyv is készült.

A köztársasági elnök az energiatermelés kapcsán rámutatott: a naperőművek beépített kapacitása öt év alatt tízszeresére nőtt Magyarországon, és ez a tendencia a jövőben is folytatódik. „Idén a napenergiából megtermelt áram mennyisége több, mint a szénalapú áramtermelés. Új nemzeti energiastratégiánk és klímatervünk van.”

„A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI FORDULAT SIKERREL JÁRHAT”

„Magyarország november 29. és december 5. között megrendezi a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expót és Világkiállítást, amely a megoldásokról fog szólni, és világossá teszi, hogy a fenntarthatósági fordulat nemcsak egy kihívás, hanem egy gazdasági lehetőség is” – tette hozzá a köztársasági elnök.

Áder János beszédében beszámolt arról is, hogy 2021 júliusától Magyarország betiltotta az egyszer használatos műanyagok felhasználását, és hazánkban elfogadták a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát, amely felgyorsítja az úgynevezett körforgásos gazdaságra való átállást.

„Azt tervezzük, hogy belátható időn belül úgy fogjuk megduplázni az egy főre jutó GDP-t, hogy közben csökken a gazdaság ökológiai lábnyoma”

– mondta az államfő. Áder János szerint a közgazdasági gondolkodásban is szemléletváltásra van szükség, ugyanis „ma egy viszonylag pontos képünk van arról, hogy egy-egy ágazatban milyen eredményt értünk el. Arra azonban nem tudunk pontos választ adni, hogy az elért eredmény milyen károkat okozott más területeken”.

„Olyan új módszert keresünk, amelyben a termelés társadalmi, környezetvédelmi és egészségügyi költségeit is beárazzuk. Szívesen fogadjuk a tapasztalatokat, és szívesen megosztjuk a sajátunkat másokkal” – zárta beszédét a magyar államfő.

Neked ajánljuk
Két év alatt országosan 36 ezer sorfát ültettek el a Településfásítási programban Felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását az Allianz-csoport Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam