2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas park épül Csepelen

A Csepel-Szigetcsúcson 36 hektáron létesítenek parkot, a Budapesti Fejlesztési Központ már meg is kötötte a szerződést a tervpályázaton nyertes s73 Tájépítész Stúdióval.

A BFK vezérigazgatója, Vitézy Dávid a parkot bejelentő Facebook-posztjában a Forbes szerint rámutatott: Budapesten feltétlenül szükség van újabb parkokra, hiszen a rendszerváltás óta a jól funkcionáló zöld területek száma csökken.

A műholdas vizsgálatok szerint nagyjából stagnál az összes zöld felület mértéke, de az adatokat lebontva az látszik, hogy az erdők, parkok, fasorok csökkenő területét csak az elhanyagolt, spontán bezöldülő, főképp vasúti területek ellensúlyozzák – ismertette Vitézi. A 19. században Budapest tervezői a mai belvárost gyűrű alakban övező zöld sávot képzeltek el, ami csak részben valósult meg.

A csepeli közpark ebbe a rendszerbe illeszkedik majd bele, és Dél-Budapest fontos zöld területe lesz.

A parkban helyet kap többek között egy galériaerdő a Duna-ág mellett, nagy kiterjedésű pihenőterek és tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok és fás ligetek, de közösségi sportpályák, közösségi kertek és játszóterek is szolgálják majd a feltöltődést.

A Csepelen létesülő park látványterve Fotó: Vitézy Dávid/facebook.com

Újszerű elem, hogy a természet működését közelíteni próbáló vízgazdálkodási rendszer kerül kialakításra a parkban, ami elősegíti a környező területekre, utakra, épületek tetejére hulló csapadékvíz helyben tartását, természetes vizes élőhelyet biztosítva számos növény- és állatfajnak, ezáltal növelve a terület biodiverzitását.

Neked ajánljuk
Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország A munkahelyválasztásnál is fontos szemponttá lépett elő a fenntarthatóság Lábbusszal az iskolába A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam