2021. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Törökország ratifikálni fogja a párizsi klímavédelmi egyezményt

Utolsóként a világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20-csoportból Törökország ratifikálni fogja a párizsi klímavédelmi egyezményt – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden, az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitáján.

A török elnök felszólalásában közölte, hogy a klímavédelmi megállapodást októberben terjesztik be a török törvényhozás elé jóváhagyásra.

A ratifikálási eljárást még az ENSZ novemberi klímavédelmi konferenciája előtt le akarják zárni.

A párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás értelmében a nemzetközi közösség kötelezettséget vállalt arra, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, sőt ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

A koronavírus-járvány kapcsán Erdogan élesen bírálta, hogy egyes államok vonakodnak a védőoltások méltányos elosztásában részt venni. Hangsúlyozta, hogy a világjárvány több millió halottja és fertőzöttje mellett „az emberiség szégyene, hogy továbbra is folytatódik az  »oltási nacionalizmus« különböző módszerekkel”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán
Fotó: MTI/EPA/Reuters/Eduardo Munoz

Az ENSZ-közgyűlés előtt adott interjújában az ENSZ főtitkára, António Guterres hangsúlyozta, hogy a kiegyensúlyozott nemzetközi kapcsolatok és a gazdagabb országok szolidaritása a sikeres klímavédelem és a járvány legyőzésének előfeltétele.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöld ügyekben indít online párbeszédet a kormány A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Hol a helyük a kiürült patronoknak? A tengerfenék makraméba öltött szépsége
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam