2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy hétig New Yorkban minden a klímáról szól

Az ENSZ székházában a világ kormányainak vezetői a novemberben, Glasgow-ban esedékes klímacsúcsra készülve igyekeznek kellően ambiciózus ígéretekre sarkallni egymást, miközben a nemzetközi szervezet égisze alatt megrendezésre kerülő klímahéten az üzleti és a civil világ szervezetei igyekeznek fokozni klímavédelmi erőfeszítéseiket.

A kapkodás nem véletlen: az IPCC nemrégiben kiadott, friss jelentése alapján a klímaváltozás negatív következményei a vártnál gyorsabb ütemben éreztetik hatásaikat. Ugyanakkor az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület sietett aláhúzni: a legrosszabbat még elkerülhetjük, de ehhez azonnali cselekvésre van szükség – idézte fel a Triple Pundit társadalmi felelősségvállalással foglalkozó portál.

A figyelmeztetés nem maradt hatástalan. A tapasztalatcserét és inspirációszerzést szolgáló rendezvény apropóján számos gazdasági szereplő és önkormányzat tett vállalást a klímavédelmet szolgáló erőfeszítések fokozására:

  • A World Resources Institute égisze alatt egy új, városokat összefogó fenntarthatósági kezdeményezés indul útjára. Az Urban Shift programban 9 országból több mint 23 város vesz részt a klímaváltozással, egyenlőtlenséggel és egyéb, fenntarthatósággal kapcsolatos problémák megoldásainak kidolgozásában.
  • Közel 2000 vállalkozás tűzött ki tudományosan megalapozott célokat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére.
  • 250 – együttesen 80 billió dolláros vagyont kezelő – bank és alapkezelő tett ígéretet arra, hogy portfólióját 2050-re klímasemlegessé alakítja.
  • Az Amazon bejelentette, hogy újabb 86 vállalat csatlakozott klímavédelmi kezdeményezéséhez, és tettek – nem kötelező erejű – ígéretet arra, hogy már 2040-re karbonsemlegessé válnak. A korábbi dátum betartásával 2 milliárd tonna üvegházgáz kibocsátását tudnák elkerülni.
  • 60 vezető vállalat tett ígéretet arra, hogy 500 milliárd dollárral támogatja az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósulását.
  • A Microsoft 100 millió dollárral támogatja a fenntartható energiatermelést, szén-dioxid-megkötést és energiatárolást forradalmasító technológiák kidolgozását célzó, Breakthrough Energy Catalyst nevű kezdeményezést.

A klímahét keretében számos, a nagyközönséget megszólító, szemléletformáló rendezvényre és az egyes ágazatok, illetve részproblémák szakértőinek részvételével zajló tanácskozásra is sor kerül. Az Észak-amerikai Fenntartható Befektetési Fórum panelbeszélgetései a pénzügyi világ klímavédelemmel kapcsolatos felelősségét járják körül. A fenntartható fejlődési célokra fókuszáló online konferencia (SDG Action Zone) a klíma kérdései mellett a járványkezelés, a rasszizmus és a körkörös gazdaság témáit is napirendre tűzi. 

Eközben pénteken, ahogy a világ többi nagyvárosában, úgy New Yorkban is a fiatal aktivisták klímasztrájkja igyekszik hathatós válaszokra bírni a döntéshozókat.

Neked ajánljuk
Sokkal szigorúbb klímavédelmi politikára lenne szükség Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Június 8. – A világnap alkalmából térképen a Föld óceánjai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: triplepundit.com
Vissza
Hírfolyam