2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az új kutatások tükrében szigorúbban ítéli meg a légszennyezést a WHO

Szigorította a légszennyezési határértékekre vonatkozó irányelveit az Egészségügyi Világszervezet. A WHO új ajánlásában felére, negyedére csökkentette a légszennyező anyagokra vonatkozó határértékeket.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a rossz levegőminőség jóval károsabb az emberekre az eddig feltételezettnél. „A légszennyezés minden országban veszélyt jelent az egészségre, de leginkább az alacsony és közepes jövedelmű országokban sújtja az embereket” – indokolta az új irányelvek szükségességét Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

„A WHO új levegőminőségi irányelvei bizonyítékokon alapuló gyakorlati eszközök a levegő minőségének javítására, amelytől az élet függ. Minden országot és mindazokat, akik a környezetvédelemért harcolnak, felhívok arra, hogy léptessék életbe az irányelveket, hogy csökkentsük a szenvedést, és életeket mentsünk meg” – hangsúlyozta a főigazgató.

Az új irányelvek alapján a WHO felére, 10-ről 5 mikrogramm/m3-re csökkentette a levegőben lévő szálló por (PM2.5) éves célértékét, a PM10 éves célértéket 20 mikrogrammról 15-re. A levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségére a jelenlegi éves 40 mikrogramm/m3 helyett 10 µg/m3 célértéket határozott meg.

„A WHO szinte az összes levegőminőségi határértéket csökkentette, figyelmeztetve arra, hogy az új irányértékek túllépése jelentős kockázatokat jelent az egészségre. Ugyanakkor a határértékek betartásával életek milliói menthetők meg. A szálló porhoz (PM2.5) köthető elhalálozás 80 százaléka elkerülhető lenne a világon, ha a jelenlegi légszennyezési határértékeket a javasolt új irányelvek alapján csökkentenék” – fogalmazott a szervezet közleménye.

A WHO becslése szerint évente mintegy hétmillió ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt, amely a gyermekeknél károsan hat a tüdő fejlődésére, növeli az asztma kialakulásának a kockázatát. A felnőtteknél a légszennyezés szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, súlyosbíthatja a mentális betegségeket.

Neked ajánljuk
Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam