2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén Koppenhága bizonyult a világ legfenntarthatóbb városának

A Time Out felmérésében szavazók 57%-a voksolt a dán fővárosra, amivel Koppenhága magasan a legtöbb szavazatot kapta meg. Európa legzöldebb városa rengeteg erőfeszítést tett és tesz azért, hogy ne csak szép és tiszta, de 2025-re szén-dioxid-semleges város is legyen.

2021-ben a fenntarthatóságnak nagyobb szerepe van, mint valaha, ezért is volt kíváncsi a Time Out a zöldkérdésre. Koppenhága – a szavazatok 57%-át kapta – magasan húzott el többi világváros előtt, de sokan szavaztak Amszterdamra is.

A megkérdezett lakosok 94%-a különösen fontosnak tartja, hogy Koppenhágában rengeteg természetközeli sétára, kirándulásra van lehetőség a városon belül.

A kedvenc kirándulóhelyek közé tartoznak a botanikus kertek és a 4,6 kilométeres Amager Strandpark (nyilvános tengerparti park), amelyek tökéletesek piknikezésre, amit a helyiek egyszerűen imádnak.

A koppenhágai lakosok 60%-a egyszerre zöldnek, illetve rendkívül praktikusnak is nevezte városát, mivel világszerte kiváló kerékpáros-infrastruktúrájának köszönhetően szinte az egész város körbejárható két keréken.

Ez adta a lendületet olyan nevezetesség felépítésére, mint például a CopenHill sportközpont egy újrahasznosító üzem tetején, amely több tízezer lakás, illetve üzem energiáját biztosítja. A 41 000 négyzetméteres területen 100 ember síelhet egyszerre, de a világ legmagasabb mászófala is itt kapott helyet, nem beszélve a pazar kilátásról.

Fotó: pexels.com

Koppenhágában számos városi gazdaság is működik, lehetőséget adva a lakosoknak arra, hogy zöldítsék az életüket, támogassák a közösségi kezdeményezéseket és ösztönözzék a biodiverzitást a dán fővárosban.

És nem csak zöldségeket termesztenek a városban: a kikötőkben hínárt termesztenek, ami felszívja a tengeri tápanyagokat, megköti a szén-dioxidot, és új víz alatti élőhelyeket hoznak létre még több tengeri élőlény számára.

Emellett Koppenhágában az építőipari és építészeti cégek az innovációikat a fenntarthatóságnak rendelik alá. Ezenkívül a dánok körében nagy divatja van a használtruha-kereskedéseknek, piacoknak, hogy így a ruhaipar is minél kevesebb hulladékot termeljen. 

Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: noklapja.hu
Vissza
Hírfolyam