2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének őszi ülésszakán a környezetvédelem a téma

A koronavírus okozta válságot követően a zöldátmenet kérdése az egyik legfontosabb történelmi kihívás Európa és a Közép-Kelet számára – hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke az ülésszak elindulásakor. A tanácskozáson Áder János köztársasági elnök szerdán szólal fel.

Az Európa Tanács és annak Miniszteri Bizottsága a hét folyamán két tanulmányt is megrendelhet arról, hogy az Emberi Jogok Nemzetközi Egyezményének olyan kiegészítő jegyzőkönyve szülessen, amely a környezeti emberi jogokra vonatkozik – mondta el a magyar delegáció vezetője.

Németh Zsolt kiemelte: a tanulmányok megvalósulása az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának május 21-én kezdődött, féléves magyar elnöksége idején szervesen illeszkedik a nemzetközi környezetvédelmi és emberi jogi törekvések sorába.

„Az emberi jogok rendszere újabb átalakulás előtt áll, ugyanis a politikai jogok után a szociális, most pedig a környezeti emberi jogok kerülnek előtérbe”

– fogalmazott. Fontos, jelentősen javíthatja az életminőséget, ha sikerül hatékonyan fellépni a környezetvédelem területén, ugyanis Magyarország számára különös veszélyt jelent a környező országokból, főként a folyókon keresztül esetlegesen érkező szennyezés – tette hozzá Németh Zsolt.

Az Európai Parlament strasbourgi épületének átriuma 
Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Yves Herman

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége a fél év során hangsúlyt kíván helyezni a nemzeti kisebbségek védelmének kérdéskörére, a nemzeti kulturális, jogi és történelmi hagyományok tiszteletben tartásának erősítésére, a családvédelemre, a vallások közötti párbeszéd előmozdítására, a mesterséges intelligencia okozta kihívásokra adható válaszokra, illetve a kiberbűnözés kezelésére, valamint a környezetvédelem kérdéseire.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam