2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécsben több ezer, Budapesten több száz demonstráló csatlakozott a globális klímasztrájkhoz

A mozgalmat támogató zöld szervezetek, diákok és aktivisták világszerte azért vonultak az utcára, hogy akciójukkal a politikusok, kormányok és a közvélemény figyelmét a klímaválságra irányítsák.

A résztvevők úgy vélik, a politikai döntéshozók nem tesznek eleget a közelgő klímakatasztrófa megelőzésért, és ezzel veszélyeztetik a következő nemzedékek jövőjét. Az aktivisták fokozott klímavédelmi intézkedéseket sürgetnek, hogy a 2015-ös párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás értelmében valóban sikerüljön a Föld felmelegedését 1,5 Celsius-fokkal csökkenteni – írta meg az MTI alapján a Webrádió.

A bécsi megmozduláson – amely hangos, de atrocitásoktól mentes volt – a rendőrség adatai szerint 5500-an, míg a szervezők becslése szerint 15-20 ezren vettek részt: többek között a jól ismert környezetvédelmi NGO-k, a szakszervezetek és a Vöröskereszt képviselői, valamint diákok ezrei. 

Renate Anderl, az Osztrák Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezetének (AK) elnöke támogatásáról biztosította a környezetvédelmi aktivistákat. Az idei nyár természeti katasztrófái megmutatták, hogy az utolsó utáni pillanatban vagyunk, és igenis oda kell figyelni a jövőjüket féltő fiatalok hangjára, mert ha ma nem cselekszünk, valóban késő lesz – jelentette ki.

A 444.hu beszámolója szerint a Globális Klímasztrájk magyarországi eseményén a Fridays For Future és az Extinction Rebellion szervezésében több százan vonultak az Operától a Kossuth térre. 

A tiltakozás célja a szervezők szerint az volt, hogy visszahozzák az ökológiai problémákat a közbeszédbe, miután a pandémia két évre teljesen megbénította a klímakatasztrófa elleni aktivizmust. A szervezők a békés nyomásgyakorlás eszközével buzdították cselekvésre a magyar politikai és gazdasági szereplőket.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: webradio.hu
Vissza
Hírfolyam