2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Nemzetközi Bíróságon kényszerítené ki a klímaválság kezelését egy kis csendes-óceáni szigetország

Vanuatu arra kéri a Nemzetközi Bíróságot, hogy foglaljon állást a jelenlegi és a jövőbeli generációknak az éghajlatváltozás káros hatásaitól való védelemhez való jogáról.

A 80 szigeten 280 000 lakossal rendelkező állam egyike annak a több mint egy tucat csendes-óceáni szigetországnak, amelyeknek a klímaváltozás nyomán a tengerszint emelkedésével és a rendszeresebben előforduló viharokkal kell szembenézniük – ismertette az Al Jazeera nyomán a Greendex.

A vanuatui kormány nyilatkozatban húzta alá, hogy a klímaváltozás okozta katasztrofális mértékű veszteségekre és károkra tekintettel a sebezhető fejlődő országoknak a többoldalú mechanizmusokon belül jelenleg nyújtott támogatás nem elegendő. Közölték, hogy kezdeményezésüket az ENSZ közgyűlésén keresztül nyújtják be.

Bár a bíróság tanácsadói véleményei jogilag nem kötelező erejűek, jogi súlyuk és erkölcsi tekintélyük van, tekintve, hogy az ENSZ legfelsőbb bírósága az államok közötti viták rendezésében. Az állásfoglalásai a nemzetközi jog fejlődését is befolyásolhatják.

A novemberi skóciai COP26 ENSZ éghajlatváltozási tárgyalások előtt Vanuatu „drasztikusan ki fogja terjeszteni diplomáciai és érdekérvényesítő tevékenységét”, hogy koalíciót hozzon létre a csendes-óceáni szigetekkel és más sebezhető nemzetekkel.

Vanuatu tengerpartja Fotó: Phillip Capper/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam