2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Az éghajlatváltozás súlyosbítja a konfliktustól sújtott térségek problémáit”

Az éghajlatváltozás hatásai azzal fenyegetnek, hogy tovább súlyosbítják a már eleve ingatag vagy konfliktus sújtotta térségek problémáit – mondta csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) magas szintű ülésén.

„Egyértelmű, hogy az éghajlatváltozás és a rossz környezetgazdálkodás megsokszorozza a kockázatot az olyan területeken, ahol a képességek korlátozottak” – jelentette ki a világszervezet főtitkára.

A csökkenő erőforrásoktól, mint például a víztől való függés még inkább kiélezheti a feszültséget – mondta Guterres, hozzátéve azonban, hogy ezeket a problémákat intézkedésekkel ellensúlyozhatja a Biztonsági Tanács, másokkal együtt.

„Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásnak és a béketeremtésnek erősítenie kellene egymást” 

– fogalmazott. A Biztonsági Tanács több tagja már korábban is felszólított arra, hogy korai előrejelző rendszert vezessenek be az éghajlatváltozás okozta konfliktusok elkerülésére. Mindazonáltal a kezdeményezés eddig nem kapott elegendő támogatást a testületben.

Jemeni iskolás gyerekek sátrakban kialakított tanteremben tanulnak légicsapásban megsemmisült iskolájuk udvarán Szanaa külvárosában.  A háború következményeként több mint 2500 iskola semmisült meg, legkevesebb 2 millió gyermek szorult ki az oktatásból, és a tanárok kétharmada nem kap rendszeres jövedelmet több mint négy éve Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab
Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam