2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Borsos ára lehet a levelek elfüstölésének

Az ősz hagyományosan a kerti zöldhulladék, a nyesedék, avar összegyűjtésének az időszaka – és a tanácstalanságé, hogy mi legyen a sorsa. A komposztálás a leghasznosabb megoldás, míg az égetés nemcsak a környezetnek rossz, de ha a településünkön tilos, azt a pénztárcánk is megérezheti.

Az Országgyűlés által tavaly nyáron elfogadott törvénymódosítás 2021. január elsejével eltörölte azt a törvényi lehetőséget, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatták az avarégetést. A szabályozás célja a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme volt – ismertette a Hello Vidék.

Ugyanakkor egy későbbi rendelet a veszélyhelyzet fennállásáig az önkormányzatokra bízta, hogy engedélyezik-e az avar és a kerti hulladék égetését.

Jelenleg ahány település, annyiféleképpen szabályozzák a zöldhulladék, kerti nyesedék és az avar égetését. A legtöbb vidéki településen a Hello Vidék információi szerint visszatértek az eredeti rendelethez, de van olyan település is, ahol egész évben tilos az égetés. Ezért ha mindenképpen zöldhulladékot szeretnénk égetni, előbb az önkormányzati hivatalban érdemes érdeklődni az érvényes szabályokról.

Jobban járunk, ha komposztálásban gondolkodunk Fotó: pexels.com

Mi a baj az égetéssel?

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, légszennyezést okoz: egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szálló por keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során. Az értékes szerves anyagból eközben hamu keletkezik, mely csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam