2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha zöldebb épületekre vágyunk, meg kellene barátkoznunk a régi épületekkel

A globális kibocsátás 40%-áért az épületeink felelnek. Egy friss tanulmány szerint az ingatlanszektornak le kellene szoknia az épületek elbontásáról és újak építéséről, helyette pedig inkább a meglévők újrahasználása, átépítése felé kellene fordulni.

Az épületek szén-dioxid-kibocsátása elsősorban az építési alapanyagok gyártása során keletkezik: angol szakszóval ez a „megtestesült” vagy „beágyazott kibocsátás”. Egy idén februári tanulmány szerint egy épület élettartama alatti teljes kibocsátás 75%-áért annak beágyazott kibocsátása felel – ismertette a BBC nyomán a Portfolio.

A Royal Academy of Engineering koordinálása alatt megszülető, több neves mérnök közreműködésével létrejövő tanulmányt szerint az építőiparnak sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie az épületek újrahasznosítására, valamint az újrafelhasznált alapanyagok és a megújuló energiaforrások használatára.

A legnagyobb hibánk, hogy épületeket építünk, majd leromboljuk és eldobjuk őket – ezt mihamarabb be kell fejeznünk.

– fogalmazott Rebecca Lunn, a Strathclyde Egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

A „felújítás kontra új építés” vita gyakran visszaköszön az ingatlanszakmában, amikor a fenntarthatóságról beszélünk – mutat rá a Portfolio. A téma az idei Property Investment Forum 2021 konferencia finanszírozói panelbeszélgetésén is előkerült, elsősorban a lakások felől megközelítve a kérdést: „Van egy 4 milliós ingatlanállományunk, míg erre minden évben mindössze 20-25 ezer új ingatlan épül.”

„Károsnak tartom, hogy a támogatások a keresletet az új építésűek felé tolja el, miközben ha hasonlóan támogatnánk a felújításokat is, akkor sokkal nagyobb hatást érhetnénk el.”

– hangsúlyozta véleményét dr. Schweizer Edina, a Noerr közép-kelet-európai banki és pénzügyi igazgatója. Hozzátette, szerinte a regulátornak óriási lehetősége van itt pusztán a volumen miatt.

Ugyanakkor az ingatlanfejlesztők inkább a több zöldlakás építésében látják a jövőt.

Neked ajánljuk
Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése A klímavédelem jó üzlet is lehet Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam