2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen lesz a bolygónk félezer év múlva?

A klímakutatók jellemzően csak az elkövetkező évtizedekre, illetve legfeljebb 2100-ig bocsátkoznak jóslatokba. Azonban egy friss tanulmányban Christopher Lyon, a McGill Egyetem munkatársa és kollégái a 2500-as években várható éghajlatról igyekeztek képet kapni.

A szakértők az emberi üvegházgáz-kibocsátásra alapozva több forgatókönyvet figyelembe véve modelleztek. A csapat a vegetáció eloszlásával, a hőterheléssel és a jelenlegi haszonnövények növekedési feltételeivel is számolt, hogy kiderítse, milyen állapotok uralkodhatnak majd a 22. század kezdetétől – ismerteti a 24.hu.

Az eredmények alapján amennyiben nem, vagy csak kevéssé mérsékeljük emissziónkat, 2100 után folytatódik a felmelegedés. Ebben az esetben a növényzet, valamint a legjobb termőföldek a sarkokhoz közelebb tolódnak, és egyes régi, gazdag ökoszisztémájú területek, például az Amazonas-medence, terméketlenné válhatnak.

A jelenleg sűrűn lakott trópusi területeken a hőterhelés az emberek számára elviselhetetlen szintet érhet el, így ezek a térségek elnéptelenednek.

Ha még sikerül is jelentősen csökkentenünk a kibocsátást, a tengerszint emelkedése úgy is rengeteg régiót fog fenyegetni.

A kutatók szerint amennyiben nem sikerül megállítani a globális felmelegedést, az elkövetkező 500 évben olyan módon alakulhat át a Föld, hogy számos, a fennmaradásunkhoz szükséges tényezőt képtelenek leszünk fenntartani.

Lyonék úgy gondolják, hogy az általuk bemutatott bolygó egy teljesen idegen világ lenne az emberek számára.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam