2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen lesz a bolygónk félezer év múlva?

A klímakutatók jellemzően csak az elkövetkező évtizedekre, illetve legfeljebb 2100-ig bocsátkoznak jóslatokba. Azonban egy friss tanulmányban Christopher Lyon, a McGill Egyetem munkatársa és kollégái a 2500-as években várható éghajlatról igyekeztek képet kapni.

A szakértők az emberi üvegházgáz-kibocsátásra alapozva több forgatókönyvet figyelembe véve modelleztek. A csapat a vegetáció eloszlásával, a hőterheléssel és a jelenlegi haszonnövények növekedési feltételeivel is számolt, hogy kiderítse, milyen állapotok uralkodhatnak majd a 22. század kezdetétől – ismerteti a 24.hu.

Az eredmények alapján amennyiben nem, vagy csak kevéssé mérsékeljük emissziónkat, 2100 után folytatódik a felmelegedés. Ebben az esetben a növényzet, valamint a legjobb termőföldek a sarkokhoz közelebb tolódnak, és egyes régi, gazdag ökoszisztémájú területek, például az Amazonas-medence, terméketlenné válhatnak.

A jelenleg sűrűn lakott trópusi területeken a hőterhelés az emberek számára elviselhetetlen szintet érhet el, így ezek a térségek elnéptelenednek.

Ha még sikerül is jelentősen csökkentenünk a kibocsátást, a tengerszint emelkedése úgy is rengeteg régiót fog fenyegetni.

A kutatók szerint amennyiben nem sikerül megállítani a globális felmelegedést, az elkövetkező 500 évben olyan módon alakulhat át a Föld, hogy számos, a fennmaradásunkhoz szükséges tényezőt képtelenek leszünk fenntartani.

Lyonék úgy gondolják, hogy az általuk bemutatott bolygó egy teljesen idegen világ lenne az emberek számára.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam