2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozással megnőtt a meteorológiai tevékenység jelentősége

Új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet – jelentette ki az agrárminiszter szeptember 27-én, hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Nagy István elmondta: az új szabályozás szerint – a Meteorológiai Világszervezet (WMO) ajánlásával összhangban – az Országos Meteorológiai Szolgálat számára monopóliumot biztosítanak a meteorológiai veszélyjelzés kiadására. 

A rendelet rögzíti azt is, hogy meteorológiai tevékenység végzéséhez okleveles meteorológiai végzettség szükséges. A miniszter kitért arra is, hogy a meteorológiai szolgálat a kormány támogatásával január elsejétől megvalósította az úgynevezett nyílt meteorológiai adatpolitikát.

Ennek értelmében az odp.met.hu nyílt szerveren bárki számára szabadon, térítésmentesen hozzáférhetők a meteorológiai szolgálat megfigyelési, mérési adatai, előrejelzései, továbbá minden időjárás-érzékeny szektor számára nélkülözhetetlen meteorológiai információi.

Jelezte, a meteorológiai adatok gépi feldolgozásra készen, a sokcélú felhasználást lehetővé tevő módon, interfészeken keresztül állnak rendelkezésre a nyílt adatszerveren.

Nagy István kiemelte: érthető a meteorológiai tevékenység felértékelődése, hiszen az emberiség első számú problémájává lépett elő a klímaváltozás, ami egyre inkább érinti a mindennapokat. Még inkább igaz, hogy a szélsőséges időjárás okozta természeti katasztrófák megelőzéséhez, az élet- és a vagyonbiztonság megóvásához, a károk csökkentéséhez a pontos időjárás-előrejelzés nélkülözhetetlen.

Az agrárminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat feladatai „messze túlmutatnak a szimpla információszolgáltatáson”, a rengeteg begyűjtött adat feldolgozásával már nemcsak rövid és középtávú előrejelzéseket kell adniuk, hanem az egyes események, folyamatok hosszú távú hatásaival is foglalkozniuk kell.

„Csak úgy találhatunk hatásos válaszokat az új kihívásokra, ha alaposabban megértjük az éghajlati rendszer működését”

– fogalmazott a miniszter. Radics Kornélia, a meteorológiai szolgálat elnöke az új kormányrendelet fontosabb szabályai közül kiemelte, hogy Magyarországon csak az Országos Meteorológiai Szolgálat adhat ki meteorológiai veszélyjelzést, riasztást, továbbá hogy csak okleveles meteorológus végezhet meteorológiai tevékenységet.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam