2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fejlett országok még mindig adósak a szolidaritással

A fejlett államoknak eredeti vállalásaik értelmében 2020-tól évi 100 milliárd dolláros támogatást kellett volna nyújtaniuk a szegényebb országok számára a klímaváltozás elleni védelem jegyében. 

A novemberi glasgow-i klímacsúcs közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedik a fejlett országokra, ugyanis még mindig nem támogatják a korábban vállalt mértékben a fejlődő országokat a klímaváltozás elleni küzdelemben – mutatott rá az Euractiv nyomán a Greendex.

Mivel történelmi távlatban jóval magasabb a gazdag országok kibocsátása, ezért az eddig felajánlott (és egyébként nem teljesített) évi 100 milliárd dolláros hozzájárulásnál jóval többet kellene adniuk a szegény országoknak, hogy azok sikerrel vegyék fel a harcot a klímaváltozás hatásaival – hangsúlyozta a probléma kapcsán Krishnamurthy Subramanian, az indiai kormány fő gazdasági tanácsadója.

A főtanácsadó szerint sokkal nagyobb elkötelezettségre lenne szükség a fejlett országok részéről.

India ugyanakkor még nem jelölt meg céldátumot a szén-dioxid-semlegesség elérésére, szemben számos más országgal. Ezzel együtt a világ harmadik legnagyobb kibocsátója egyre több megújulóval zöldíti energiamixét.

Bokáig érő vízben gyalogolnak emberek egy árvízben álló utcán az indiai Kolkatában
Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikari
Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam