2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímakonferenciához közeledve biztatnak érdemi cselekvésre a világ vallási vezetői

A jelentősebb vallások vezetői és a nemzetközi tudományos élet képviselői sürgetnek erőteljesebb fellépést az éghajlatváltozás negatív hatásainak elkerülésére az ENSZ COP26 klímakonferenciájához intézett közös felhívásukban, amelyet hétfőn írtak alá Ferenc pápa vezetésével a Vatikánban.

A Hit és Tudomány című találkozóra több mint negyven vallási vezető érkezett a pápai államba, többek között I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, valamint Ahmed at-Tajjib, a szunnita iszlám nagy tekintélyű intézményének, az egyiptomi al-Azhar mecsetnek a főimámja.

Az elsőként Ferenc pápa által aláírt felhívás címzettje a Glasgow-ban október 31. és november 12. között esedékes COP26 klímakonferencia, amely a Párizsban 2015-ben rendezett találkozó óta a legjelentősebb esemény, amelyet az ENSZ tagállamai az éghajlatváltozásnak szentelnek. A vallási vezetők előtt tartott beszédében a katolikus egyházfő kijelentette:

Glasgow-ban a nemzetközi közösségnek „sürgős válaszokat kell adnia a precedens nélküli ökológiai válságra”, amely szavai szerint nem választható el korunk erkölcsi válságától sem.

Az egyházfő súlyos sebnek nevezte a klímaváltozás negatív hatásait, közöttük az elsivatagosodást, a környezetszennyezést, a biodiverzitás elveszítését, amelyek – hangoztatta Ferenc pápa – mind megbontják az ember és a természet közötti köteléket.

A vatikáni találkozót Nagy-Britannia és Olaszország szentszéki nagykövetsége rendezte: a felhívást átadták Alok Kumar Sharma brit politikusnak, a COP26 soros elnökének, valamint Luigi Di Maiónak, az olasz diplomácia vezetőjének.

A pápa a nyáron bejelentette, hogy szívesen elutazna a glasgow-i klímakonferenciára, de részvételét a Vatikán még nem erősítette meg.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam