2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak

A klímaváltozás hatással van a bolygónk felhőtakarójára, ami miatt a Föld halványabbá válik.

A legújabb kutatások szerint a Föld – a folyamatosan változó éghajlata miatt – egyre kevesebb fényt tükröz vissza az űrbe. Egy új tanulmány szerint – ami a Geophysical Research Lettersben jelent meg augusztus végén – a Föld fényvisszaverő képességét elsősorban a Csendes-óceán fölötti felhők befolyásolhatják – ismertette a Qubit.

A tanulmány szerzői két évtizedes megfigyelésekre támaszkodtak, amelyek a bolygófény (earthshine) nevű jelenséget vizsgálják; ez annak a fénynek a mennyiségét jelöli, amelyet a Föld a Hold (egyébként sötét) oldalára ver vissza. A kutatók ezt kombinálták a Föld fényvisszaverő képességét, azaz albedóját vizsgáló műholdas megfigyelések eredményeivel.

A vizsgált két évtizedes periódusban a Föld fényvisszaverő képessége nagyjából 0,5 százalékkal csökkent, ami nagyjából fél wattnyi fényerősség-veszteséget jelent négyzetméterenként – a változás java része pedig az elmúlt három évben következett be.

A kutatók azt is megállapították, hogy a Nap fényerejének változása – amely a vizsgált időszakban két maximális aktivitási periódust, illetve egy csöndes periódust mutatott – nem állt összhangban a Föld albedójának megváltozásával.

A CERES adatai szerint a veszteségről részben a csendes-óceáni régió alacsony légkörei rétegeiben található felhők számának csökkenése tehet. Mivel a fény nem verődött vissza az űrbe, megrekedt a földi éghajlati rendszerben, aminek komoly hatásai lehetnek az éghajlatváltozásra nézve.

Neked ajánljuk
A gyárkémények füstje problémák helyett bevétel forrása is lehetne Bizonyos vulkánkitörések nem hűtik, hanem egyenesen melegítik a bolygót Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam