2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezek az országok felelősek a legnagyobb mértékben a klímaváltozásért

A Carbon Brief brit elemzőcsoport legújabb kutatása szerint az emberiség 1850-től napjainkig mintegy 2500 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe, amiből a legnagyobb mennyiség az Egyesült Államok számlájára írható.

Számításaik szerint a jövőben kevesebb mint 500 gigatonna szén-dioxid bocsátható ki a légkörbe, ha azt akarjuk, hogy megvalósuljon a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott fő célkitűzés, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartása – idézi a kutatócsoport honlapját az MTI.

A Carbon Brief elemzése idén először nemcsak a fosszilis üzemanyagok és a cementgyártás szén-dioxid-kibocsátását, hanem az erdőirtás és a földhasználat változásaiból eredő szén-dioxid-kibocsátást is magában foglalja.

Az elmúlt több mint 170 évben a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó 509 gigatonnával az Egyesült Államok volt: ezzel a globális kibocsátás 20 százalékáért felelős.

Kína áll a második helyen 282 gigatonnával (11 százalék), Oroszország a harmadik 172 gigatonnával (6,9 százalék). A negyedik Brazília 113 gigatonna (4,5 százalék), az ötödik Indonézia 103 gigatonna szén-dioxidot (4,1 százalék) bocsátott ki. Utóbbi kettő az erdőirtásból és a földhasználat megváltozásából eredő nagymértékű kibocsátás miatt került az első tíz ország közé.

India a hatodik 85 gigatonnával (3,4 százalék), őt követi az Egyesült Királyság 74,9 gigatonna (3 százalék) kibocsátással. Az első tíz között van Japán 66,7 gigatonna (2,7 százalék) és Kanada 65 gigatonna (2,6 százalék) kibocsátással. Az elemzők megvizsgálták országonként az egy főre jutó kibocsátást is, ami által Kína és India visszaesett a rangsorban.

„Új elemezésünk fontos fénybe helyezi a bolygónk felmelegedéséért leginkább felelős embereket és nemzeteket” – mondta Simon Evans, a Carbon Brief elemzője.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam