2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Extrém hideget hozott a klímaváltozás az Antarktiszon

A Déli-sarkon –61 Celsius-fok volt az elmúlt hat hónap átlaghőmérséklete, ami még az Antarktisz esetében is szélsőségesen hidegnek számít.

Az idei télen ott mért átlaghőmérséklet a feljegyzések szerint 1957 óta a leghidegebbnek bizonyult, és 2,5 Celsius-fokkal alacsonyabb az elmúlt harminc év átlagánál – írta meg a Washington Post beszámolója nyomán az Agroinform.

A nemrégiben beköszöntött sarki nyár sem hozott enyhülést:

szeptember 30-án, csütörtökön, –79,4 fokot mértek az antarktiszi fennsíkon, az orosz Vosztok állomásnál.

Ez az érték az Időkép szerint megközelítette az októberi legalacsonyabb hőmérséklet világrekordját, ami –80 fok volt.

A jelenség hátterében a kutatók szerint a Déli-sark övezetében kialakult erős poláris örvény áll, amely miatt az Antarktisz felett megreked a hideg levegő. Az extrém hideg hőmérsékletek hozzájárulnak az ózonréteg idén tapasztalt erőteljes elvékonyodásához is, ami ugyanakkor tovább fokozza a poláris örvény erejét – mutatott rá Amy Butler légkörkutató.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a hidegrekord nem jelenti, hogy a terület ne lenne érzékeny az éghajlatban zajló globális folyamatokra: az Antarktisz időjárása mindig is hektikus volt, és hajlamos a gyors változásokra. Ted Scambos, a Coloradói Egyetem klímakutatója ennek érzékeltetésére a Washington Postnak felidézte: míg augusztus végén a Déli-sark jégtakarója rekordközeli kiterjedést mutatott, szeptember végére az év adott időszakára mért legalacsonyabb értékek egyikét jegyezhették fel.

Fotó: GRID-Arendal/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam