2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt

A török parlament 353 jelen lévő tagja egyhangúlag szavazta meg a megállapodást, amelynek jóváhagyása – az ankarai vezetés szerint – eddig igazságtalannak talált rendelkezései miatt váratott magára.

Törökország ratifikálta a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményt szerda este, utolsóként a világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20-csoportból.

Ankara korábban azt akarta elérni, hogy mivel Törökország a globális károsanyag-kibocsátás elenyésző részéért, 0,7 százalékáért felelős, az egyezmény értelmében ne tekintsék fejlett országnak, mivel akkor aránytalanul nagyobb kötelezettség terhelné.

A jelen állapotok szerint Törökország a párizsi klímavédelmi egyezmény függelékének első csoportjában van feltüntetve az iparosodott államok között.

A török parlament ezért szerdai nyilatkozatában tudatta, hogy Törökország fejlődő államként ratifikálja a megállapodást, amelyet mindaddig teljesíteni fog, amíg „az nem árt gazdasági és társadalmi fejlődésének”.

Az ankarai vezetés egyben levelet is küldött az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC) bonni székhelyű titkárságának azzal a javaslattal, hogy Törökországot vegyék le a párizsi klímavédelmi egyezmény függeléke első csoportjának lajstromáról. A török kezdeményezés megvitatása a Glasgow-ban október 31. és november 12. között esedékes COP26 klímakonferencia napirendjén szerepel.

Az egyezmény ratifikálását Recep Tayyip Erdogan török elnök jelentette be szeptember végén az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitáján, mondván, hogy a jóváhagyási eljárást még a világszervezet novemberi klímavédelmi konferenciája előtt le akarják zárni. Felszólalásában kiemelte, hogy a legnagyobb erőfeszítéseket azoknak az országoknak kell megtenniük, amelyek „történelmi felelősséget viselnek” a klímaváltozásért.

Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam