2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A városokban élőket fokozottan sújtja a klímaváltozás

Egy friss kutatás 13 ezer város vizsgálata alapján arra jutott, hogy az egy főre jutó, egészségtelenül forró napok száma az 1980-as évektől megtriplázódott. A változások nagyjából a Föld lakosságának negyedét érinthetik.

A Columbia Egyetem kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences szakfolyóiratban megjelent cikkükben azt írják: a folyamatokat a klímaváltozás és a növekvő városi populációszám is irányítja – ismerteti az EurekaAlert alapján a 24.hu.

A szakértők 1983 és 2016 között vizsgálták meg összesen 13 115 város hőkamerás felvételeit, és azon a határon állapították meg a túl meleg hőmérsékletet, amin az egészséges emberek nem tudnak már hosszú távon megfelelően funkcionálni.

Megállapították, hogy míg 1983-ban az ilyen hőmérsékletnek kitett emberek száma évi 40 milliárd volt, 2016-ra 119 milliárdra ugrott ez a szám, ebben az évben már 1,7 milliárd ember szenvedett évente többször a hőszigetektől.

A leginkább érintett városok az alacsonyabb tengerszint feletti magasságon csoportosulnak, de más területek is érintettek. A leginkább melegtől sújtott város Dakka volt, Banglades gyorsan növekvő fővárosa; a vizsgált időszakban 575 millió embert érintő meleg napra jöttek ki a statisztikák.

A kutatók szerint a jelenség növeli a halandóságot, befolyásolja az emberek munkaképességét, és alacsonyabb gazdasági teljesítményt hozhat.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam