2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A városi levegő folyamatos monitorozása adhat lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek

A glasgow-i klímakonferencia idején egy 25 eszközből álló hálózat követi nyomon légkörben mérhető üvegházhatású gázok és a szálló por mennyiségét. A megoldás kidolgozói bíznak benne, hogy a tanácskozáson részt vevő városvezetők felismerik a technológiában rejlő sokrétű lehetőségeket.

A városok klímavédelmi jelentőségével foglalkozó kísérőrendezvény (The Cities are the Key to the Climate Solution Summit) keretében bemutatásra kerülő technológia különlegessége, hogy jelen idejű információkkal láthatja el a városokat, amelyek egészségügyi és klímavédelmi megfontolásokból is egyre inkább rá vannak szorítva a levegő minőségének javítását elősegítő intézkedések meglépésére.

Az üvegházhatású gázok szintjével kapcsolatban közölt hagyományos adatok a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztása alapján, évekre visszamenően kerülnek meghatározásra.

A Globális környezeti mérés és monitorozás kezdeményezés (GEMM) ugyanakkor szenzorok és fordított modellezési eljárások segítségével azonnali információt és visszacsatolási lehetőséget tud adni a kibocsátást befolyásoló optimális intézkedések meghozatalához, illetve azok hatásainak értékeléséhez.

Az amerikai egyetemek együttműködésében megvalósuló projekt a Berkeley Egyetem professzora, Ron Cohen által kidolgozott, a hagyományos mérőállomások töredékéből előállítható szenzorokat használja, amelyek az elmúlt években Kaliforniában már sikerrel vizsgáztak. Fontos szerepet játszottak ugyanis a járványhoz kapcsolódó lezárások, közelebbről a közlekedés csökkenésének légkörre gyakorolt hatásainak feltérképezésében. 

Neked ajánljuk
Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: eurekalert.org
Vissza
Hírfolyam