2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vertikális erdőbe költözhetnek a rászoruló fiatalok épül Eindhovenben

Egy fa, húsz bokor és terasz tartozik minden otthonhoz Eindhoven épülő szociális lakáskomplexumában.

A Stefano Boeri építész tervei alapján készült vertikális erdők valójában az adott épületek homlokzatát sűrűn borító növényzetet jelentik – számolt be róla a Domusweb nyomán a Travelo.

A tervezés az eindhoveni éghajlatnak megfelelő növények gondos tanulmányozásával és kiválasztásával kezdődött, így a fajok igen változatos keveréke kerül a homlokzatra:

125 fa és 5200 cserje kap helyet az épületen, amelyek az évszakokkal együtt alakulnak át, és vörösre, ezüstre vagy sárgára változtatják a színüket.

A 75 méter magas, 19 emeletes toronyházban 125 bérelhető lakás található, melyek egyenként havi 620 euróért, azaz 234 ezer forintért bérelhetők.

Fotó: stefanoboeriarchitetti.net

Az első Boeri-féle vertikális erdő Milánóban készült több mint 10 évvel ezelőtt. Az extrém ötlet azóta a városi erdősítés és szén-dioxid-mentesítés kiáltványa lett, az építész irodája pedig azóta már Egyiptomba és a kínai Sicsiacsuang városába is tervezett hasonló épületet. Vertikális erdő ugyanakkor létezik már Lausanne-ban, Nankingban, Párizsban, Tiranában, Sanghajban és Utrechtben is.

Neked ajánljuk
Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: travelo.hu
Vissza
Hírfolyam