2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aktivisták emberiség elleni bűnökért vonnák felelősségre Jair Bolsonarót

Az Allrise nevű osztrák környezetvédelmi szervezet tagjai a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon kezdeményeztek jogi eljárást a brazil elnök ellen az Amazonas esőerdő pusztításában játszott, feltételezett szerepe miatt. A bíróság egyelőre nem reagált a beadványra.

Az aktivisták „a klímaváltozás negatív hatásaihoz világszerte közvetlenül kapcsolódó” intézkedések miatt fordultak a hágai bírósághoz – ismertette a Telex.

Az amazóniai térségben az erdőirtás miatt már most is több szén-dioxid jut a légkörbe, mint amennyit az Amazonas többi része el tud nyelni.

A szervezet azzal vádolja a brazil vezetőt, hogy széles körű kampányt folytat, amelynek eredményeként környezetvédőket gyilkoltak meg, az erdőirtás miatt a légkörbe jutó üvegházhatású gázok pedig az egész világ lakosságát veszélyeztetik.

A kereset szerint Bolsonaro évente mintegy 4000 négyzetkilométer esőerdő kiirtásáért felelős, és ő határozta meg az erdőirtás havi ütemét, amely 2019. január 1-jei hivatalba lépése óta akár 88 százalékkal is felgyorsulhatott.

Jair Bolsonaro brazil elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán
Fotó: MTI/AP/Pool/Eduardo Munoz Fotó: Nagy János József

Az NBB nem köteles megvizsgálni a magánszemélyek vagy csoportok által hozzájuk benyújtott panaszokat, és nem is nyilatkozik azokról, amíg az ügyész be nem jelenti, hogy egy adott ügyben előzetes vizsgálatot indított.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Ahogy a zenének, úgy a folyók vizének is szabadon kellene áramlania A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam