2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az uniós klímacél minden tagállamnak feladja a leckét, de nem lesz egyformán nehéz a dolguk

Az Európai Unió kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését. A GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzésében megvizsgálta, hogy a legfrissebb, 2019-es adatok szerint hogy állnak az uniós országok a klímacél elérésével.

A GKI megállapítása szerint az EU27 országainak szén-dioxid-kibocsátása 18 százalékkal csökkent 1995 és 2019 között, ugyanezen időszak alatt a GDP-arányos kibocsátás 63 százalékkal csökkent.

Magyarország az EU27 átlaghoz közel áll a 19 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkenéssel, viszont jobb a GDP-arányos kibocsátás terén, mert ott 80 százalékos csökkenést ért el.

Az elmúlt 25 évben 11 tagállamban volt 20–40 százalék közötti, illetve 11 tagállamban 0–20 százalék közötti csökkenés, 5 országban pedig növekedés történt.

A legnagyobb növekedés Cipruson (25 százalék), Luxemburgban (19 százalék) és Írországban (10 százalék), a legnagyobb csökkenés pedig Dániában, Romániában (40 százalék) és Észtországban (35 százalék) volt.

a gazdaságon is sok múlik

A teljes szén-dioxid-kibocsátás változása nagyban függ a gazdasági teljesítménytől, a GDP alakulásától.

A GDP-arányos kibocsátási adatokból jól látszik, hogy a fejlettebb tagállamok esetében kevesebb CO2-kibocsátás szükséges egymillió euró GDP előállításához, mint a keleti tagállamok esetében

– jelezte a GKI. Ennek egyik oka az lehet, hogy a keleti régiók országaiban nagyobb súllyal van jelen az ipar a GDP-ben. Ez negatívan befolyásolja a kibocsátást, mivel az ipar és a hozzá kapcsolódó szállítás jellemzően nagy szennyező.

A Mol százhalombattai finomítója 
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Egy másik ok lehet, hogy a fejlettebb tagállamokban a háztartások saját, energiamegtakarító, energiatermelő beruházásai jelentősebbek, a korszerűbb épületek pedig nagy mennyiségű fűtési/hűtési és világítási energiát takarítanak meg.

Jelenleg Magyarország is a szennyezőbb tagállamok közé tartozik, de a régió tagállamaival közel egyező adatokkal rendelkezik, ami szintén azt támasztja alá, hogy egy ország gazdasági szerkezete jelentős befolyásoló tényező.

A gazdaságkutató szerint a karbonlábnyom szempontjából pozitív előrelépés, hogy 1995 óta minden uniós országban legalább 50 százalékkal csökkent az egymillió euró GDP-re jutó szén-dioxid-kibocsátás. A legnagyobb csökkenés Észtországban volt 93 százalékkal, ezt követi Románia 92 és Litvánia 90 százalékkal. A legkisebb csökkenés Ausztriában volt 50 százalékkal. Magyarország 80 százalékos csökkenéssel ebben a tekintetben is a középmezőnyben helyezkedik el.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam