2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk

A Chicagói Egyetem kutatóinak számításai szerint az El Niño okozta időjárás-változás nyomában járó élelembizonytalanság miatt majdnem hatmillió gyerek él éhínségben.

Minden 4-7 évente az El Niño olyan időjárási változásokat hoz a trópusokon, amelyek melegebb hőmérsékletekhez és csapadékváltozásokhoz vezetnek, és széles körű hatást gyakorolnak a mezőgazdaságra, fertőző betegségekre, konfliktusokra és még sok más, az emberek mindennapjait alapjaiban megváltoztató jelenségekre – ismertette az EurekAlerten megjelent közlemény alapján a 24.hu.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a probléma azért kellemetlen, mert míg a koronavírus-járvány okozta változásokra például nem tudunk felkészülni, addig az El Niño nem ér minket váratlanul, és sokkal hosszabb távú hatásai lehetnek a gyerekek egészségére.

Bár úgy tűnik, hogy a gyermekek súlya éhezés után idővel helyreáll, a táplálkozáshiánnyal járó sokk a későbbi években hátráltatja növekedésüket.

A tanulmány szerint a 2015-ös El Niño hatásainak ellensúlyozásához 134 millió gyermeknek kellene mikrotápanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket kapnia, vagy 72 millió élelmiszer-bizonytalanságban élő gyermeket kellene megfelelő mennyiségű étellel ellátni.

A fenntartható fejlődési célok részeként a nemzetközi közösség azon dolgozik, hogy 2030-ra megszüntesse az alultápláltság minden formáját. Ezt is figyelembe véve a kutatók szerint igazi tragédia, hogy a 21. században előre látható és kiszámítható klímafolyamatok ellen sem vagyunk képesek megfelelően fellépni.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam