2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult az idei Fűts okosan! kampány

A szemléletformáló kampányban a lakosság figyelmét igyekeznek felhívni a helyes fűtési gyakorlatra, mivel a levegő tisztasága szempontjából a lakossági fűtés problémás terület – hangsúlyozta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központja laboratóriumában tartott sajtótájékoztatón.

Rácz András az MTI beszámolója szerint hangsúlyozta: a kis méretű részecske (PM10) levegőszennyezése 78 százalékban lakossági fűtésből adódik.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány tavaly elfogadta az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot, valamint integrált projektet indított 10 megyei jogú város részvételével a levegőterhelés csökkentésére, a szennyezettség mérséklésére.
Rácz András szólt arról is, hogy a Kárpát-medence geográfiai helyzete miatt 

a Fűts okosan! kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb legyen a lakossági fűtésből származó levegőszennyezés, és a háztartások spóroljanak a fűtési számlán.

A kampány honlapján összegyűjtött tanácsok figyelembevételével akár 30 százalékot is meg lehet takarítani a fűtési számlán. 

Rácz András rámutatott: a lakosság nem érzi kellő súllyal saját felelősségét a téli légszennyezés kialakulásában. Közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada az ipart teszi felelőssé a levegő szennyezéséért, holott ez fordítva van.

Saját bevallásuk alapján a válaszadók 14 százaléka hulladékkal is tüzel, amit jogszabály is tilt, miközben egyöntetűen megfogalmazzák, hogy Magyarországon a levegőszennyezés a legsúlyosabb környezetvédelmi probléma.

Az agrártárca államtitkára a lakosságnak szóló fűtési tanácsok között kiemelte, hogy célszerű jól kiszárított fával fűteni, a kerti hulladék égetését pedig rossz gyakorlatnak nevezte.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam